Tv-dominee VS wil aanslag op Chávez

Pat RobertsonDe Amerikaanse televisiedominee Pat Robertson heeft in zijn eigen programma 'The 700 Club' de Amerikaanse regering opgeroepen om de Venezolaanse president Hugo Chávez te liquideren. Dat kan wat hem betreft middels een aanslag gebeuren, want dat is goedkoper dan een nieuwe oorlog van 200 miljard dollar starten, aldus Robertson.

De tv-dominee, in 1988 nog in de race om presidentskandidaat namens de Republikeinen te worden, noemde Chávez een ''gevaarlijke vijand die Venezuela openstelt voor communistische infiltratie en moslimextremisme op het Amerikaanse continent. Dit is onze invloedssfeer. Dus we kunnen dit niet laten gebeuren'', aldus Robertson.

De vice-president van Venezuela, José Vicente Rangel, noemde in een woedende reactie de oproep een ''terroristische verklaring''. Chávez is sinds 1998 president van Venezuela. Hij is in eigen land de held van de armen en heeft slechte banden met een groot deel van de elite en middenklasse alsmede de regering- Bush. In 2002 werd geprobeerd Chávez af te zetten, maar die couppoging mislukte. Washington zou die poging tot een machtsovername door Chávez-tegenstanders hebben gesteund, zo beweert Chávez. Hij houdt er ernstig rekening mee dat de Amerikanen een nieuwe poging zullen ondernemen om hem afgezet te krijgen.

De Amerikaanse regering heeft de oproep van Robertson ongepast genoemd. ''Zijn opvatting is geen weerspiegeling van de positie van de Amerikaanse regering'', aldus een woordvoerder dinsdag.