Aanvaller paus mag niet naar uitvaart

FOKwa had ons via de nieuws-submit te melden:

Mehmet Ali Agca, de Turk die in 1981 een aanslag pleegde op paus Johannes Paulus II en later door diezelfde paus vergeven werd, heeft van de Turkse autoriteiten geen toestemming gekregen om de uitvaart van de paus bij te wonen. Agca had dat verzoek gisteren ingediend.

Agca had via zijn advocaat, Mustafa Demirbag, toestemming gevraagd voor een bezoek aan Rome op grond van een Turkse wet. Die wet staat gevangenen die een kwart van hun straf hebben uitgezeten en goed gedrag vertonen, in bijzondere gevallen 72 uur verlof toe. Volgens zijn advocaat was het de eerste keer dat Agca van dit recht gebruik wilde maken.

Ook had de Turk, onafhankelijk van het verzoek via zijn advocaat, een handgeschreven brief naar de plaatselijke officier van justitie gestuurd. Daarin vroeg hij om onder begeleiding van agenten van Interpol in een privé-vliegtuig naar Rome te mogen vliegen. Demirbag verklaarde dat Agca hem maandag in zijn cel in de Kartal-gevangenis van Istanbul had gezegd dat hij per se naar de begrafenis van de paus wilde. "Als ik niet ga dan moet iemand anders van mijn familie gaan", zou hij hebben gezegd. Zijn broer Adnan, die in 1997 door de paus werd ontvangen, overweegt nog of hij zal gaan.