Ex-presidenten VS op de bres voor Azië
De Amerikaanse president George Bush, zijn vader George Bush sr., en Bill Clinton hebben de handen ineen geslagen om bedrijven en particulieren te stimuleren om geld te doneren aan de hulpverleningsfondsen t.b.v. de getroffenen in Azië. Samen met Bush Sr. en Clinton hield Bush Jr. vandaag een toespraak voor het Witte Huis, "om nog grotere donaties los te krijgen". Daartoe zijn de ex-presidenten de leidinggevenden geworden van twee nationale fondsen.
In de komende dagen vragen de twee ex-presidenten "de Amerikanen om te doneren aan betrouwbare fondsen die nu ook al steun bieden aan de slachtoffers", aldus de president. Ook zijn de ex-presidenten van plan om de president en zijn vrouw te vergezellen in de bezoeken aan de ambassades van de getroffen landen om de Stille Oceaan. De minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft laten weten dat tientallen miljoenen dollars zullen worden uitgegeven aan militaire operaties om slachtoffers te helpen.
Bush is de afgelopen dagen bekritiseerd omdat hij eerst "slechts" vijftien miljoen dollar en later onder druk van de Verenigde Naties 35 miljoen beschikbaar stelde. Nadat ook daar kritiek op volgde vertienvoudigde de VS het bedrag tot 350 miljoen dollar.
Ook wordt het hem kwalijk genomen dat hij de eerste drie dagen na de ramp niet publiekelijk heeft gesproken over de kwestie. Regeringsbeambten hebben gezegd dat toen de omvang van de ramp duidelijk werd, Bush meteen actie heeft ondernomen om het bedrag te verhogen. Powell en de president wisten dat het bedrag van 15 miljoen dollar nog zou groeien, alleen hoe groot het moest worden was nog niet voldoende geanalyseerd.
Medewerkers van de Verenigde Naties hebben gezegd dat het miljarden dollars zal kosten om de vernielde gebieden opnieuw op te bouwen. De wereldbank heeft 250 miljoen dollar toegezegd, maar liet gisteren weten dat bedrag nog mogelijk te verdrievoudigen.
De broer van president Bush, die zelf gouverneur van Florida is, bezoekt samen met Powell de getroffen gebieden, waarbij ze direct verslag uitbrengen aan de president over de hulpverlening. Zo kan de meest efficiënte hulpverlening worden geboden. "Amerika is in nauw contact met de regeringen van de getroffen landen en speelt een leidinggevende rol in het bieden van de hulp. Nu de mannen en vrouwen in de verwoeste gebieden beginnen met de wederopbouw, bieden wij ons voortdurende medeleven en onze vrijgevigheid, en de zekerheid dat Amerika dáár zal zijn, waar hulp nodig is.", aldus Bush.