Vrouw in hongerstaking voor studie
Het wordt volgens de vrouw elk jaar moeilijker om een opleidingsplaats te krijgen. Er is een groeiende stroom van buitenlandse studenten, die de studie komen volgen. "Als je geen diploma met alleen maar achten en negens kunt laten zien, kun je als Nederlandse student geen dierenarts worden. Ook niet als dat je grote passie is."
De student voldoet zelf echter niet volledig aan de ingangseisen van de opleiding. Ze beroept zich op een uitzonderingsclausule. "Vanwege ernstige examenvrees heb ik op het VWO de verplichte vakken voor toelating niet gehaald. Mijn docenten hebben echter aangegeven dat ik voldoende kwaliteiten heb. De faculteit diergeneeskunde heeft mij vervolgens geen eerlijke kans gegeven. Mijn hele toekomst is me afgenomen. Ik ben doodwanhopig." De faculteit diergeneeskunde wijst er onverminderd op dat ze eerst het vereiste diploma dient te hebben.
De Universiteit Utrecht biedt de enige opleiding diergeneeskunde in Nederland aan. Het heeft daarbij elk jaar plaats voor 225 nieuwe studenten. Volgens Monique de Vries, directeur van de faculteit diergeneeskunde, betekent dat dat er jaarlijks ongeveer vierhonderd inschrijvers moeten worden teleurgesteld. De beschikbare plaatsen worden middels een 'gewogen' loting toegewezen. Ook kunnen enkele plaatsen na aparte voorselectie worden vergeven. Er wordt bij dit alles geen onderscheid gemaakt tussen Nederlandse of buitenlandse studenten.