Frankrijk vernietigt luchtvloot Ivoorkust

Icoon Buitenlands nieuws Het Franse leger heeft zaterdag ook de rest van de luchtvloot van Ivoorkust 'geneutraliseerd'. Het nieuws is bekend gemaakt door het Franse ministerie van Defensie en bevestigd door de VN. De Fransen deden dit nadat het Ivoriaanse regeringsleger zaterdag een Franse basis bombardeerde, waarbij zeker negen Franse militairen gedood werden en 23 militairen gewond raakten.

Na het bombardement op de Franse basis in Bouaké reageerde de Franse president Jacques Chirac woedend. Chirac gaf direct opdracht de betrokken toestellen te vernietigen, wat ook gebeurde. Later op de dag werden ook drie Ivoriaanse helikopters op het vliegveld van de hoofdstad Yamoussoukro onschadelijk gemaakt, waardoor Ivoorkust nu geen luchtvloot meer heeft.

Ondertussen heeft Ivoorkust de Fransen beschuldigd van het vermoorden van tenminste dertig onschuldige burgers als vergelding voor de aanval. Frankrijk ontkent dit echter, er zouden alleen waarschuwingsschoten op demonstranten afgevuurd zijn.

Bombardementen
Het regeringsleger begon donderdag aan bombardementen op stellingen van rebellen die het noorden van het land in handen hebben, omdat die een ontwapeningsakkoord opzegden. Na een mislukte staatsgreep in 2002 ontstond er een fel gewapend conflict tussen de rebellen en het leger, maar werd er in 2003 uiteindelijk toch een staakt-het-vuren afgekondigd. Er zijn momenteel zo'n 10.000 Franse soldaten en VN-soldaten in Ivoorkust om dit staakt-het-vuren te bewaken.

Kritiek op de Fransen
Volgens de regering zouden de Fransen willen voorkomen dat de regering snel een einde maakt aan de rebellenopstand in het noorden van het land. In de zuidelijke havenstad Abidjan werd gisteren dan ook massaal geplunderd als reactie op de Franse vergelding. De plunderaars riepen anti-Franse leuzen en vernielden Franse bezittingen. Hierbij werden onder andere vier Franse scholen in brand gestoken.

Niet alleen het regeringsleger heeft de afgelopen dagen kritiek gehad op de Fransen. Ook de rebellen waren het niet met de handelswijze eens. Volgens hen deden de Fransen te weinig om ze te beschermen tegen het regeringsleger, die het staakt-het-vuren met de bombardementen schond.

Meer bevoegdheden
Het regeringsleger heeft al aangekondigd door te willen gaan met een grondoffensief tegen de rebellen. Mede daarom willen de Fransen snel een wapenembargo tegen Ivoorkust. In ieder geval stuurde Frankrijk zaterdag direct extra militairen en materiaal naar het land om zijn burgers te kunnen beschermen. De Nederlandse regering heeft Nederlanders in Ivoorkust aangeraden niet naar buiten te gaan, en overweegt momenteel evacuatie.