TV-journalist Roeland aan één oog blind geslagen

Oud NOS-Journaal verslaggever Harmen Roeland is afgelopen zaterdag in Amsterdam door een zwerver dusdanig toegetakeld dat hij waarschijnlijk aan één oog blijvend blind zal blijven. Op de veerpont over het IJ achter het Centraal Station deelde de dakloze met een mini-zaklamp met een scherpe rand zo'n harde klap uit, dat het linkeroog van de tv-journalist vermoedelijk onherstelbaar beschadigd is.

Roeland was met een vriend op weg naar een Cubaans muziekfestival op het terrein van de voormalige NDSM-werf in Amsterdam-Noord. De dakloze vroeg Roeland om geld. Toen hij dat weigerde te geven trapte de zwerver Roeland het water in.

Toen de pont in Amsterdam Noord aanmeerde wilde Roeland aangifte doen. De zwerver wilde echter weglopen waarop de tv-verslaggever hem tegenhield. Hierop haalde de dakloze totaal onverwacht keihard met de mini-zaklamp uit en doorkliefde Roelands linkeroog en maakte dat hij wegkwam. Een zoontje van een agent heeft de zwerver op de fiets achtervolgd, en later zijn schuilplaats kunnen aanwijzen.

De tegenwoordig bij de TROS als freelancer werkzame Roeland is in het VU vijf uur lang geopereerd aan zijn oog. Aanstaande maandag volgt opnieuw een zware operatie, maar de kans op succes is minimaal.


Harmen Roeland in het VU