Speciale 'wietkweek officier' gewenst
Volgens de energiebedrijven wordt er jaarlijks zeker 200 miljoen euro aan stroom gestolen, hetgeen nog een voorzichtige schatting is. Bovendien levert de diefstal vaak gevaarlijke situaties op voor omwonenden, vanwege het geknoei met stroomdraden en overbelasting van het net.
De bedrijven beamen dat er al veel wietkwekerijen worden opgerold, maar dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Ze hebben daarom begin dit jaar een 'platform' opgericht, dat het probleem onder de aandacht van betrokkenen moet brengen. Zo wordt bijvoorbeeld overlegd met woningcorporaties over mogelijke samenwerking. Ook zullen ze justitie en politie aanspreken op hun rol bij de aanpak van stroomdiefstal. Het platform zal verder de publiciteit opzoeken om consumenten te bereiken.
Nuon en Eneco starten binnenkort een proef met digitale meters. Zo kan veel makkelijker nagegaan worden hoeveel stroom er in een wijk wordt gebruikt. De energieconcerns proberen overigens altijd de schade te verhalen op de stroomdieven. De schuldige wordt afgesloten van het elektriciteitsnet totdat hij de rekening betaalt. Dat lukt echter alleen als de hennepkweker ook op het adres woont waar gekweekt wordt.
Dat er veel stroom gestolen wordt bleek afgelopen dinsdag weer eens in Sint Pancras bij Alkmaar. Daar werd aan de Bovenweg een hennepkwekerij boven een café ontmanteld waar illegaal stroom werd afgetapt. Onder 57 assimilatielampen stonden 940 hennepplanten en 420 hennepstekjes te groeien. De huurder van het pand, een 41-jarige inwoner uit Zuidoostbeemster, is in verzekering gesteld.