Geen vertrekcentrum bij Hilversum

Het vertrekcentrum voor illegalen in Crailo is van de baan. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken heeft de gesprekken met de gemeentes Hilversum en Laren afgebroken, ze zouden te veeleisend zijn.

Vorige week eisten de gemeentes harde toezeggingen van Verdonk. Zij vroegen onder meer om extra agenten, politiewagens, huisvesting en voorzieningen voor automatisering. In een reactie zei Verdonk dat zij het hier simpelweg niet mee eens is, volgens haar zijn er genoeg andere gemeentes die "maar al te graag" een vertrekcentrum willen. De burgemeesters van beide gemeentes zeggen dat er op een "constructieve en loyale" wijze geprobeerd is samen te werken met de minister. Zij menen dat Verdonk een "breder generaal pardon" moet overdenken.

Een vertrekcentrum is een faciliteit voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet op eigen gelegenheid terug kunnen keren naar hun land van herkomst. In het vertrekcentrum worden ze geholpen bij hun terugkeer. Eerder werd in Eindhoven en Dokkum de komst van een uitzetcentrum al afgeblazen. Het ministerie verwacht toch dat het eerste vertrekcentrum voor de zomer zijn deuren kan openen.