Moslimstaten erkennen homo's niet binnen VN

Het besluit secretaris-generaal Kofi Annan om de partners van homoseksuele VN-medewerkers dezelfde rechten te geven als de partners van andere VN-medewerkers stuit de Islamitische lidstaten die lid zijn van de Verenigde Naties (VN) tegen borst. De maatregel zou enkel gelden voor homo's uit landen waar homostellen bij de wet erkend zijn.

Namens de Islamitische conferentie zei Iran gisteren zich ernstig zorgen te maken over de genomen beslissing. De Islamitische conferentie vertegenwoordigt 57 landen. Zo zei Iraanse diplomaat Alireza Tootoonchian tijdens de Algemene Vergadering tegen de erkenning van homostellen binnen de VN te zijn. Bovendien stelde hij hij het besluit van Annan aan de kaak: Tootoonchian is van mening dat een dergelijk besluit enkel genomen kan worden, wanneer de Algemene Vergadering zich daarover heeft uitgelaten.

Volgens de Canadese diplomaat Jerry Kramer valt het besluit van Kofi Annan onder zijn bestuurlijke autoriteit. Kramer beklemtoonde wel dat de VN zich moet houden aan de gebruiken van individuele lidstaten. Wanneer ze dat niet doet is er volgens Kramer sprake van discriminatie.