Nijs: ingrijpende plannen hoger onderwijs
Staatssecretaris Nijs van Onderwijs heeft naar het kabinet een voorstel gestuurd waarin wordt gepleit voor minder collegegeld voor exacte studies. Op deze manier wil Nijs het aantrekkelijker maken om bètastudent te worden. Deze studies hebben al jaren te kampen met een gebrekkige belangstelling. Overigens mogen ook andere studies waar weinig studenten op afkomen, goedkoper worden. Bijvoorbeeld Duits, dat landelijks slechts twintig eerstejaars trekt, terwijl het om de taal van een grote buurman en belangrijke handelspartner gaat.
Voor studies met dure buitenlandse docenten en veel individuele begeleiding kunnen de universiteiten juist meer collegegeld vragen. De Tweede Kamer heeft differentiatie in collegegelden altijd afgewezen. Of het voorstel het nu wel gaat halen is de grote vraag.
Verder zei Nijs in het RTL Nieuws dat universiteiten aankomende studenten een toegangsexamen mogen laten maken. Daarmee kan hun aanleg voor een studie of hun motivatie worden vastgesteld. "Het gaat erom de juiste student op de juiste plaats te krijgen."
De studentenvakbond LSVb en de universiteiten reageerden afwijzend op de plannen. De studenten zijn bang dat de toegankelijkheid van het onderwijs gevaar loopt. Voorzitter E. d'Hondt van de VSNU, de koepel van universiteiten, stelt dat toegangsexamens weinig voorspellende waarde hebben. Studies aantrekkelijker maken door minder collegegeld te vragen, werkt volgens hem niet. Studenten laten zich niet trekken door financiële lokkertjes. Andere factoren geven bij de studiekeuze de doorslag.