Voyager-1 steekt grens van zonnestelsel over

We_are_borg had ons via de newssubmit het volgende te melden:


Het ruimteschip Voyager-1 van de NASA heeft woensdag de rand van het zonnestelsel bereikt. Het ruimteschip werd in 1977 gelanceerd. Aan boord bevindt zich een intrigerend artifact van onze planeet: Een gouden afspeelplaat bespeeld met begroetingen. Dit, in de hoop dat in de verre toekomst buitenaardse wezens ons ruimteschip ontdekken, en herinnerd worden aan het bestaan van mensen op planeet Aarde.

De gouden plaat bevat begroetingen in 55 talen. Van voortijdse Akkadian tot moderne Wu. De Engelse begroeting zegt: "Hello from the Children of planet Earth!". Ook is de stem van Kurt Waldheim, de voormalige U.N. secretaris-generaal op de opname. Er staat ook een 90-minuten durend muziek- programma op, waaronder Chuck Berry's "Johnny B. Goode" en Mozarts "Magic Flute". Ook staan er aparte stukken muziek uit bijvoorbeeld Zaïre en Japan op.

Er zijn een groetende man en vrouw afgebeeld, en ook staat er een afgedrukt bericht in tekstvorm op de plaat: "This is a present from a small, distant world, a token of our sounds, our science, our images, our music, our thoughts and our feelings," door ex-president Carter geschreven. "We are attempting to survive our time so we may live into yours.", gericht aan de wezens die de gouden plaat in de verre toekomst misschien in handen zullen krijgen. Of misschien wijzelf, als we in de verre toekomst bij toeval onze eigen Voyager-1 tegenkomen.

Voyager heeft volgens metingen nu de rand, de "heliosfeer" van ons zonnestelsel bereikt. Voor zover bekend, is geen enkel ander door de mensen gemaakt object zo ver de ruimte in geweest. In 2020 zal het contact definitief verbroken worden omdat de Voyager-1 dan geen energie meer heeft. Het dwaalt dan duizenden en duizenden jaren eenzaam door interstellaire ruimte.

Het kan nog wel 40.000 jaar duren voor het nabij een ander planetair systeem komt, waar men misschien het bericht van een beschaving die 40.000 jaar geleden op een planeetje ver weg woonde ontdekt.