Hirsi Ali haalt uit naar te tolerant Nederland
Hirsi Ali zei niet generaliserend de islam of koran de schuld te geven van het onderdrukken van de vrouw. Ze sprak telkens over 'veel moslims' of 'fundamentalistische groepen', die zij daarvoor verantwoordelijk houdt: "Ik ben geen vijand van de islam als troostbrenger. Ik verzet me er wel tegen wanneer het wegnemen van de keuzevrijheid verklaard wordt vanuit het geloof. Heel veel van de 1,2 miljard moslims doen dat."
Volgens Hirsi Ali heeft de islam nog een lange weg te gaan voordat moslimvrouwen kunnen profiteren van de derde feministische golf. Daarbij gaat het niet om formele rechten, want die zijn in Nederland goed geregeld, maar om een omslag in het denken en de opvattingen over seks en seksualiteit binnen de geloofsgemeenschap: ''Nog steeds moeten de meeste moslimvrouwen als maagd het huwelijk in, er is sprake van uithuwelijking en geïmporteerde bruiden. "Dat is geen geïmporteerde liefde, maar geïmporteerde liefdeloosheid''.
Het VVD Tweede Kamerlid bekritiseerde ook het feit dat moslimjongens vaak wel verliefd mogen worden op ''ongelovige'' meisjes, maar dat een moslima die verliefd wordt op een niet-moslim, oneindig meer problemen ondervindt. Bovendien doet de derde generatie moslima's het weliswaar beter op school dan hun moeders of grootmoeders. Maar na een paar jaar vind je ze volgens Hirsi Ali niet meer terug op de arbeidsmarkt.
Het viel Ayaan Hirsi Ali verder op op dat juist de laatste jaren het aantal hoofddoekjes in het Nederlandse straatbeeld enorm was toegenomen. Ook in de wens van sommige scholieren om een allesbedekkende niqaab te dragen ziet zij een uiting van segregatie: ''Lezen zij geen kranten? In Algerije wordt meisjes de haren afgesneden als ze geen hoofddoek dragen. In Saoedi-Arabië verbrandden schoolmeisjes levend toen ze werden tegengehouden omdat ze geen niqaab droegen."