IJskap nog eind deze eeuw gesmolten
In de periode waarin de data verzameld werd, van 1978 tot 2000, is 1,2 miljoen vierkante kilometer ijs gesmolten, meer dan de totale oppervlakte van Ontario, Canada.
De snelheid waarmee het ijs smelt neemt beduidend toe - zo'n 9 procent per decennium (10 jaar)-, zegt natuurkundige Josefino Comiso, senior wetenschapper aan de Goddard Space Flight Center van NASA.
"Dit jaar hebben we de kleinste ijskap ooit geobserveerd", zegt Dr. Comiso.
Zijn bevindingen, gepubliceerd in Geophysical Research Letters, heeft opschudding teweeg gebracht, omdat er aangetoond wordt dat de permanente ijslaag ruim drie keer zo snel smelt als wetenschappers hadden aangenomen. Als het in dit tempo doorsmelt, zal de ijskap op de noordpool nog voor het eind van deze eeuw verdwenen zijn.
Dr. Comiso betwijfelt echter of het wel zo langzaam gaat smelten. Als de permanente ijslaag slinkt en in de vorm van water in de oceanen verdwijnt, zal de oceaan in omvang toenemen, en meer zonnewarmte opnemen. Dit heeft een versnellend effect ten gevolge, zegt Dr. Comiso.
Bovendien toont satelliet data aan dat de oppervlaktetemperatuur van ijs elk decennium met 1,2 graden Celcius stijgt, wat betekent dat het ijs geforceerd wordt nog sneller te smelten.
De bevindingen hebben grote implicaties voor de globale klimaat patronen. Arctisch sneeuw en ijs spelen een grote rol in de temperatuur van de planeet. Ze fungeren als isolator, die vochtigheid in het land en in de oceaan houden, en uit de atmosfeer. Als het ijs en sneeuw verdwenen is, zal dit drastische gevolgen hebben voor het klimaat en het ecologisch evenwicht op aarde.