-5: Zware explosies bij Nederlandse soldaten in Irak

Wat werd vijf jaar geleden als nieuws gebracht?

Zware explosies bij Nederlandse soldaten in Irak<

In het Iraakse As-Samawah waar 1200 Nederlandse militairen zijn gelegerd, zijn vanavond opnieuw vijf zware explosies gehoord. Over schade of eventuele slachtoffers is vooralsnog niets bekend. Gisteravond waren er even verderop, bij de Japanse soldaten, diverse mortierinslagen. De Japanners vermoeden dat hun kamp het doelwit was van de beschietingen. De Nederlanders zijn op enkele tientallen kilometers van de Japanners gelegerd.


Gijzeling van burgers in Irak
Eerder vandaag werd bekend dat in Irak drie Japanners zijn ontvoerd door de onbekende Iraakse groep Saraya al-Mujahideen. De groepering dreigt ze te levend te verbranden als Japan zijn troepen niet terugtrekt uit Irak. Het Arabische televisiestation al-Jazeera toonde videobeelden van de gegijzelde Japanners onder wie een vrouw. De gegijzelden zijn burgers; twee van hen zijn hulpverleners.

De gegijzelde Japanners, hier op videobeeld
Schokkende beelden van de gegijzelde Japanners op televisie

Elders in Irak werden twee Arabieren en acht Zuid-Koreanen door verschillende groeperingen ontvoerd. De Zuid-Koreanen kwamen als spoedig weer vrij toen bleek dat het missionarissen waren. Van de twee Israëlische Arabieren is nog niets vernomen.

Iraakse steden niet meer onder controle van coalitietroepen
In heel Irak waren vandaag zware gevechten tussen de coalitietroepen en Iraakse opstandelingen. Daarbij kwamen de Zuid-Iraakse steden Najaf en Al-Kut in handen van de militie (Mahdi Leger) van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr. Dit is inmiddels bevestigd door de Amerikaanse generaal Ricardo Sanchez.

Sanchez wees erop dat de Spanjaarden nog altijd in twee basiskampen in Najaf aanwezig zijn, maar dat aanhangers van Al-Sadr de binnenstad hebben bezet. De generaal deelde mee dat de coalitietroepen zo snel mogelijk de steden zullen bevrijden. Getuigen meldden dat aanhangers van Al-Sadr ook de heilige stad Karbala onder controle hebben. Vorige nacht vonden er in deze stad zware vuurgevechten plaats tussen militieleden en Poolse en Bulgaarse coalitiemilitairen. 

"De Amerikaanse strijdkrachten hebben zich de vernietiging van het Mahdi Leger", zo liet een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak weten. Volgens de Amerikanen is de geestelijke, zeer populair onder de Irakezen en van grote invloed, verantwoordelijk voor het aanhoudende geweld. 

Al-Sadr, geestelijk leider
Volgens de VS is Al-Sadr verantwoordelijk voor het aanhoudende geweld

Eerder was al bekend dat door een Iraakse rechter een arrestatiebevel was uitgevaardigd tegen al-Sadr. De Amerikanen zien hem steeds meer als een potentieel gevaar voor de door de Amerikanen geplande vreedzame machtoverdracht op 30 juni. Volgens Bush ondermijnt al-Sadr de opmars van de democratie in het Arabische land. Zo zei Bush op een dreigende toon: "We kunnen dat niet langer toestaan."