Top vijf kandidaten van...

Je weet al welke partij je gaat stemmen, maar dan zit je nog met het volgende probleem, op welke persoon ga je stemmen. Daarom hebben wij speciaal voor jou een beschrijving van de eerste vijf kandidaten op de kandidaatslijst van elke grote politieke partij gemaakt. Vandaag is de PvdA aan de beurt.

De lijsttrekker van de PvdA is Wouter Bos.
Bos is geboren op 14 juli 1963 in Vlaardingen. Na zijn gymnasium is hij Politicologie en Economie gaan studeren in Amsterdam en studeerde daar in beide studies cum laude af.
Na de universiteit werd Bos management consultant bij Shell Nederland, vervolgens beleidsadviseur, general affairs manager, staff planning and development manager en uiteindelijk consultant new markets, dit alles bij Shell.
In 1998 werd hij Tweede Kamer lid voor de PvdA en in 2000 staatssecretaris van Financiën.

De tweede op de lijst is Nebahat Albayrak.
Albayrak is geboren op 10 april 1968 in Sarkisla (Turkije). Ze studeerde rechten (internationaal en Europees recht) in Leiden, was gaststudent rechten in Ankara en studeerde politieke wetenschappen in Parijs.
In 1990 werd ze medewerker bij het landelijk bureau racismebestrijding. In 1992 werd ze stagiaire bij de economische afdeling van de vertegenwoordiging van de Europese commissie in Ankara. Hierna werd ze beleidsmedewerker internationale en Europese zaken bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Ze is sinds 19 mei 1998 lid van de Tweede Kamer.

De derde op de lijst is Aleid Wolfsen.
Wolfsen werd geboren op 23 februari 1960 in Kampen.
Hij heeft Nederlands recht gestudeerd en de opleiding management publieke sector gevolgd.
Na zijn studie is hij hoofd afdeling juridische zaken en beleid op Ministerie van Justitie geworden. Vervolgens is hij nog rechter geweest in Amsterdam, lid gemeenteraad van Oldebroek en vice-president Arrondissementsrechtbank te Haarlem.
Wolfsen is lid van de Tweede Kamer sinds 23 mei 2002.

De nummer vier op de lijst is Jet Bussemaker.
Bussemaker is geboren op 15 januari 1961 in Capelle a/d IJssel
Na haar Atheneum-B afgerond te hebben heeft ze politicologie gestudeerd (cum laude) in Amsterdam.
Na haar studie werd ze student-assistent politicologie aan de universiteit van Amsterdam. Vervolgens ging ze aan de slag als wetenschappelijk medewerker stimuleringsgroep emancipatie-onderzoek bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Hierna werd ze onderzoeker en onderzoeksprogrammeur (verzorgingsstaat, uitkeringsgerechtigden en politieke potentiëlen), Faculteit Politieke en Sociaal-culturele Wetenschappen en Faculteit Pedagogische en Andragogische Wetenschappen, Universiteit van Amsterdam.
In 1987 ging ze het onderwijs in op de Universiteit van Amsterdam.
In 1993 promoveerde ze in de Politieke en Sociaal-culturele Wetenschappen in de Universiteit van Amsterdam. Waarna ze nog verder ging met onderzoeken.
In 1998 werd ze lid van de commissie beginselprogramma PvdA en in 2001 werd ze lid van het fractiebestuur van de Tweede Kamer.
Ze is sinds 19 mei 1998 lid van de Tweede Kamer.

Nummer vijf op de lijst is Ton Heerts.
Heerst is de hoogste nieuwe binnenkomer op de lijst van de PvdA.
Na de middelbare school ging hij bij de Koninklijke Marechaussee. Hij werd lid van de vakbeweging en al snel was hij secretaris-penningmeester en een jaar later voorzitter van de Marechausseevereniging Marver. Hij was op dat moment ook lid van het CNV.
In 2000 stapte hij over naar de FNV waar hij voorzitter werd van de Algemene Federatie van Militair Personeel.
Per 1 juni 2003 werd Ton Heerts gekozen als lid van het Federatiebestuur van de FNV. Het FNV-congres van mei 2005 koos hem als vice-voorzitter naast Agnes Jongerius. En nu ziet het er naar uit dat hij na 22 november in de Tweede Kamer zit al dan niet met een ministerspost of als staatssecretaris.