Oversight is hot, maar wat vindt Mirage ervan?

Het kan niemand ontgaan zijn dat de actie van Oversight inmiddels de media gehaald heeft. En hoe! De telefoon staat roodgloeiend in huize Oversight en de mails stromen binnen. Terwijl Oversight de pers te woord staat en interviews geeft zorgt Mirage ervoor dat de mails zoveel mogelijk beantwoord worden. We vroegen Mirage hoe ze al deze aandacht ervaart.

Had je dit verwacht toen het balletje gisteren ineens ging rollen?
Dat antwoord is dubbel. We hadden dit verwacht en vooraf doorgesproken, maar waren tegelijkertijd erg verbaasd en even beduusd toen het ook daadwerkelijk gebeurde.

Maar je had toch kunnen verwachten dat dit ‘hot news’ zou zijn?
Ja, dat is ook voorspeld op de FOK!radio geloof ik door de heren daar, maar als het dan daadwerkelijk begint weet je niet wat je overkomt. ’s Ochtends om 06.00 uur was het al op de radio, even later op tv. We keken elkaar aan, wat gaat er nu gebeuren? Nog voordat we daar voor onszelf een antwoord op konden bedenken begon het circus. Rinkelende telefoon, twee laptops met binnenrollende email aan de keukentafel. Een pen, papier en 3 kinderen die op de achtergrond tetterden: “Papa is op de televisie”

Kun je een schatting geven hoeveel mails en telefoontjes jullie vandaag al beantwoord hebben?
Ik denk dat alleen ik al 40 emails gestuurd heb, voornamelijk als reactie op email of telefoontjes. De telefoon rinkelde doorlopend, ikzelf heb zo’n 30 gesprekken aangenomen Oversight iets minder. Sommige mensen wilden een telefonisch interview, anderen een afspraak en ook belden er vrienden en kennissen die hem herkend hadden op tv.

Wat hoop je dat er nu gaat gebeuren?
Ik hoop dat er mensen wakker geschud zijn en dit alles een soort "huh" effect heeft. Hoewel ik vermoed dat het hele verhaal rondom de identiteitskaart wel naar de achtergrond zal verdwijnen verwacht ik wel dat dit een staartje krijgt. Dat er onderhuids toch iets door blijft broeien en dit aanleiding gaat zijn voor veranderingen in het huidige beleid.

Is het deze hectiek waard geweest?
Ja, absoluut. Oversight wilde een statement maken en dat is hem gelukt. Daarnaast zou het natuurlijk van de zotte zijn als hij zijn levensovertuiging niet zou mogen uitdragen.
Hij heeft een uitgesproken mening over de identificatieplicht en de absurde eisen die burgers opgelegd worden. Daarnaast heeft hij proberen over te brengen wat een geld er verspild wordt aan maatregelingen en wetswijzigingen die eigenlijk helemaal niets voorstellen.

Maar het belangrijkste is dat hij heeft gedaan waar hij voor staat! Dat maakt hem een voldaan mens en voldane mensen zijn prettige mensen om mee samen te leven. Ik sta helemaal achter hem en het was zeker een leerzame en interessante ervaring waar hopelijk direct of indirect iets positiefs uit zal voortvloeien.