Film: Sjakie en de Chocoladefabriek

Was het vorige keer Gene Wilder die de rol van de compleet gestoorde Willy Wonka op zich nam, deze keer mag Johnny Depp het proberen. Wat mij betreft een perfecte keuze. Johnny Depp heeft precies de goede verhoudingen van compleet gestoorde/geniale/sarcastische-maar-toch-weer-softe gek te pakken.
Het verhaal gaat weer hetzelfde als in de oude film. Sjakie is een zielig arm jongetje en woont met zijn ouders en nog zieligere grootouders in een klein huisje in de schaduw van de grote Chocoladefabriek van Willy Wonka. Op een dag verstopt Willy Wonka 5 gouden wikkels in zijn chocoladerepen. Een ieder die zo'n wikkel vindt, mag een dag in de fabriek doorbrengen. De eerste wikkels worden al gauw gevonden, voornamelijk door vervelende verwende kinderen. Wonder boven wonder vindt Sjakie de laatste gouden wikkel, en mag hij samen met zijn opa Jacob de fabriek in. Tijdens de grote rondleiding gebeuren er allerlei leuke dingen met de steeds vervelender wordende krengetjes, die dan worden afgevoerd onder het genot van een Oempa Loempa liedje.
No, I'm not doing the scissor thing again!


De sfeer die door de hele film hangt, en vooral door Johnny Depp wordt gemaakt, is erg fijn. Je waant je echt in een soort van wazige snoep-droom, waar je liever nog wel een tijdje blijft zitten. Het overgrote deel van de settings ziet er prachtig uit, en geeft je precies het gevoel dat je bij het boek ook had. Ook de gezichten lijken permanent door Neat Image, of een ander erg gladmakend filter, heen gehaald te zijn.
Bij het horen van de eerste muziek begon ik bijna te twijfelen of ik misschien bij een verkeerde voorstelling terecht was gekomen. De muziek leek namelijk wel heel erg op die van een niet nader te noemen tovenaarsleerling. Echter, zodra de film begonnen was, was dat gevoel helemaal weg. De muziek past prachtig bij de film.Aren't we looking particularly perky today.


Ik was nogal bevooroordeeld toen ik naar deze film ging, omdat het de Nederlandse versie was. Ik was ervan overtuigd dat het, puur vanwege de Nederlandse vertaling, verschrikkelijk zou zijn. Maar zelfs met Nederlandse Oempa Loempa liedjes, en een slecht nagesynchroniseerde Johnny Depp, heb ik ontzettend genoten van deze film.
En ik weet bijna wel zeker dat iedereen die het boek vermakelijk vond, de film absoluut de moeite waard zal vinden.

Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!