Financiële schulden Nederlanders verdubbeld
In vier jaar tijd is de gemiddelde schuld van Nederlanders die in de schuldhulpverlening zitten verdubbeld. Vijf jaar geleden hadden klanten van schuldhulpverlening gemiddeld 16.000 euro schuld. Vorig jaar was dat opgelopen tot 30.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK). Het afgelopen jaar meldden zich bijna 50.000 klanten voor schuldhulpverlening.
De NVVK is geschrokken van de cijfers. Volgens hen lenen mensen steeds gemakkelijker hoge bedragen. Ook komen achterstanden vaak voor. Met name huur- en zorgpremieachterstand zijn aan de orde van de dag, veel meer dan vroeger. Een van de mogelijke oorzaken van de verdubbeling van de schuld, is dat de zorgpremie tegenwoordig veel hoger is dan de premie van het ziekenfonds vroeger, waardoor een betalingsachterstand ook meteen veel groter is. De hogere premie nu wordt wel gecompenseerd met zorgtoeslag, maar mensen geven die zorgtoeslag vaak aan iets anders uit, in plaats van er de zorgpremie van te betalen.
Een andere ontwikkeling is het grote aantal jongeren dat in de schulden zit. Momenteel is 7 procent van het klantenbestand jonger dan 25 jaar. Uit een steekproef blijkt dat hun schuld gemiddeld 9000 euro is.