World Cup-medaille en Nederlands record zwemmer Korstanje, ook Corbeau op podium

Op de derde en laatste dag van de World Cup kortebaanzwemmen in Shanghai heeft de kleine Nederlandse ploeg nog twee medailles bij mogen schrijven, ook dit keer bij de mannen. Komende week trekt het circus door naar Zuid-Korea, voor wedstrijden in Incheon.

50m vlinderslag mannen
In de ochtend zwom Noé Ponti met 21,67 seconden een nieuw wereldrecord, de Zwitser kwam daar met 21,68 in de finale weer bijzonder dicht bij in de buurt. Plek twee was in 22,00 voor Nyls Korstanje, die in de series met 21,96 een dik nieuw Nederlands record zwom. Plek drie ging in 22,26 naar de Duitser Marius Kusch.

200m schoolslag mannen
Caspar Corbeau zwom een uitstekende wedstrijd en in een prima 2:02,42 minuten zwom de Nederlander naar de derde plek. Met een geweldig eindschot stond er geen maat op de Australiër Joshua Yong, die in 2:01,67 te sterk was voor thuisheld Qin Haiyang (2:01,92).

400m wisselslag mannen
Leon Marchand was de favoriet en maakte het waar: het Franse olympische fenomeen won in 4:00,03 minuten, voor de Italiaan Alberto Razzetti (4:01,51) en de Nieuw-Zeelander Lewis Clareburt (4:05,03).

800m vrije slag vrouwen
Een ietwat matig veld, gedomineerd door Chinese zwemsters: Tang Muhan won in een degelijke 8:15,34 minuten, voor Gao Weizhong (8:16,17) en Kong Yaqi (8:27,21).

100m vlinderslag vrouwen
De Finse Laura Lahtinen zwom een mooie race en won in 55,58 seconden, voor de Chinese Yu Yiting (55,94) en de 56,07 van de Zweedse Louise Hansson.

200m rugslag vrouwen
De Amerikaanse Regan Smith was in 2:00,42 minuten de beste, voor de Wit-Russische Anastasiya Shkurdai (2:01,31) en landgenote Beata Nelson (2:02,56).

100m rugslag mannen
Met een nieuw Afrikaans record pakte de Zuid-Afrikaan Pieter Coetze in 49,35 seconden de winst, voor de Italiaan Thomas Ceccon (50,03) en de Pool Kacper Stokowski (50,33).

50m schoolslag vrouwen
Met een Chinees record pakte Tang Qianting in 28,76 seconden de zege, ruim voor de Italiaanse Benedetta Pilato (29,73) en Siobhan Haughey uit Hong Kong (29,74).

100m vrije slag vrouwen
Weer winst voor Hong Kong dankzij Haughey, die in 51,89 seconden te snel was voor de Chinese Yang Junxuan (52,11) en de Australische Milla Jansen (52,43).

200m vrije slag mannen
De Brit Duncan Scott was een klasse apart en won in 1:40,92 minuten, vrij ruim voor de Australiër Edward Sommerville (1:42,14) en de Litouwer Danas Rapsys (1:42,35).

200m wisselslag vrouwen
Kate Douglass was het hele weekeinde in topvorm en liet dat weer zien: winst in 2:04,09 minuten. Achter de Amerikaanse tikte Yu Yiting voor eigen publiek als tweede aan in 2:05,39 minuten, voor de Zuid-Afrikaanse Rebecca Meder (2:07,42).