[PS] Derde goud op rij paratriatleet Plat, zilver estafettezwemmers

Op de Paralympische Spelen in Parijs is het maandag triatlondag, nadat de wedstrijden wegens een te smerige Seine zondag niet door konden gaan. Dat leverde Nederlands succes op, zoals vooraf ook wel te verwachten viel.

Triatlon
In de PTWC2-klasse, één van de twee rolstoelklasses, was zesvoudig wereldkampioen en dubbel paralympisch kampioen Jetze Plat de torenhoge favoriet. Net als drie anderen, waaronder Geert Schipper, moest hij drie minuten wachten tot hij aan het zwemmen mocht beginnen, omdat de PTWC1-klasse met zwaardere beperkingen eerst onderweg ging.

In het water maakte Plat al een aanzienlijk deel van de drie minuten goed, maar op de handbike sloeg hij pas echt toe. De veelvoudig wereldkampioen op de handbike raasde in no-time naar de leiding en ook in de racerolstoel kwam hij geen moment in de problemen. Na dik 58 minuten kwam hij aan de finish voor zijn derde gouden medaille op rij, ruim een minuut voor de Oostenrijker Florian Brungraber. Schipper werkte zich ook uitstekend naar voren en eindigde op bijna twee minuten met het brons.

In de PTS3-klasse was er brons voor Nico van der Burgt. De Nederlander kwam als tweede uit het water, haalde Daniel Molina uit Spanje in, maar zag de Duitser Max Gelhaar ook langszij komen op de fiets. Bij het hardlopen moest hij Molina dan weer laten gaan, waarna de Spanjaard ook langs Gelhaar liep en het goud pakte.08.15 Paralympische Spelen Parijs - Triatlon, mannen PTWC2 - Geert Schipper, Jetze Plat

De PTS2-klasse, met iets zwaardere beperkingen, maar ook 'staand', leverde geen Nederlands eremetaal op: Maurits Morsink kwam als vierde over de meet, een kleine minuut achter het brons.

Tafeltennis
Jean Paul Montanus liet de Spelen in Tokyo drie jaar geleden aan zich voorbij gaan: wegens de COVID-pandemie en het uitstellen van de Spelen ontbrak de motivatie en gaf hij aan er mentaal niet klaar voor te zijn. Dat is hij in Parijs zeker wel en de tweevoudig vicewereldkampioen opende in de achtste finales met winst op de Belg Ben Despineux: 11-7, 10-12, 12-10, 12-10. Dinsdag staat Montanus in de kwartfinales van de MS7-klasse.

Zwemmen
Nederland was favoriet in de gemengde 4x100 meter wisselslag met teams tot maximaal 34 punten - de punten worden berekend aan de hand van de klasses, zo levert een S6-zwemmer zes punten op. Olivier van der Voort, Chantalle Zijderveld en Florianne Bultje zorgden voor een grote voorsprong, maar slotzwemmer Thijs van Hofweegen kon het niet bolwerken tegen de Australische slotzwemster Alexa Leary, die een beduidend minder zwaardere beperking heeft: Nederland pakte in 4:28,07 minuten het zilver, achter Australië en voor Spanje.

Atletiek
Op de blades werden twee 100 meter-finales gelopen, te beginnen met de T63-klasse. Daar kwam Joël de Jong in actie, hij snelde in 12,20 seconden naar de zesde plek - het goud was in 12,06 voor de Amerikaan Ezra Frech.

Olivier Hendriks liep in de T64-klasse in 11,15 seconden naar de zevende plek, terwijl het goud voor Costa Rica was: wereldkampioen Sherman Guity was in 10,65 seconden de snelste van iedereen.

Rolstoeltennis
In de achtste finales van het mannenenkelspel kwam Ruben Spaargaren niet in de problemen: hij rekende met 6-4, 6-1 af met de Fransman Gaëtan Menguy. Tom Egberink won een spannende wedstrijd met 7-6 (4), 7-6 (13) van de Spanjaard Daniel Caverzaschi, terwijl diens landgenoot Martin de la Puente met twee keer 6-2 een einde maakte aan de droom van Maikel Scheffers.

De torenhoge favoriete bij het vrouwenenkelspel, Diede de Groot, kende in de achtste finales ook bijzonder weinig moeite: de Israëlische Maayan Zikri moest er met een double bagel aan geloven, twee keer 6-0 dus. Dat deed Aniek van Koot de Japanse Manami Tanaka niet aan, maar het scheelde niet veel: 6-0, 6-2.

Ook bij de quads zou er een double bagel te noteren zijn: Niels Vink won zonder gameverlies van de Canadees Robert Shaw in de kwartfinales. Sam Schröder stond drie games af tegen de Braziliaan Leandro Pena: 6-1, 6-2.

Rolstoelbasketbal
De Nederlandse vrouwen sloten de groepsfase af tegen Duitsland en speelden een wedstrijd waarin ze eigenlijk constant de boventoon voerden. Beetje bij beetje werd de voorsprong uitgebouwd en met 68-48, onder meer dankzij 19 punten van zowel Mariska Beijer als Bo Kramer, werd de wedstrijd gewonnen, waardoor Nederland woensdag in de kwartfinales aan mag treden tegen Spanje.