Japans, Chinees en Filipijns feest bij afsluiting WK turnen, Uchimura neemt afscheid

In het Japanse Kitakyushu is zondag het wereldkampioenschap turnen afgesloten. Dat gebeurde met de vijf overgebleven toestelfinales, drie bij de mannen en twee bij de vrouwen, dit keer zonder Nederlandse inbreng.

Balk vrouwen
Een vrij dramatische finale wat betreft de kwaliteit, de een na de ander viel van de balk af - medefavorieten Angelina Melnikova en Rebeca Andrade vielen er zelfs gelijk bij de opsprong al af. Het goud ging naar het thuisland: Urara Ashikawa, in de kwalificaties goed voor een schier onmogelijke save, turnde als enige écht stabiel en scoorde 14,100 punten. De Duitse oud-kampioene Pauline Schäfer-Betz pakte met 13,800 punten fraai zilver, voor de 13,733 van de Japanse Mai Murakami.

Vloer vrouwen
Het moment van de ervaren Murakami kwam in de vloerfinale, waarin ze aanvankelijk iets lager scoorde dan leidster Melnikova. Ze diende echter protest in en dat werd gehonoreerd, waardoor ze net als in 2017 het goud op haar naam schreef, dit keer met 14,066 punten. Melnikova moest met 14,000 genoegen nemen met zilver, voor de 13,833 van de Amerikaanse Leanne Wong.

Sprong mannen
Met Carlos Yulo hadden de Filipijnen de grote favoriet in huis en hij maakte het volledig waar. Met twee fraaie sprongen scoorde hij 14,916 punten bij elkaar, hoewel het nog weinig scheelde: de Japanner Hidenobu Yonekura pakte zilver met 14,866 punten, voor de 14,649 van de Israëliër Andrey Medvedev.

Brug mannen
Aan de brug met gelijke leggers deed Yulo nog een gooi naar een medaille, nadat hij eerder al onttroond was als wereldkampioen op vloer. Hij deed het uitstekend aan de brug en met 15,300 punten was er inderdaad eremetaal: zilver, want de Chinees Hu Xuwei was met 15,466 punten de beste. Shi Cong zorgde met 15,066 punten voor een tweede Chinese medaille, nadat hij wegens het afzeggen van meerkampkampioen Zhang Boheng toegevoegd was aan de finale.

Rekstok mannen
Op het spectaculaire slotstuk van het WK ging het er weer stevig aan toe, met vooral geweldig spectaculaire oefeningen van de Kazach Milad Karimi en de afscheid nemende Japanse grootheid Kohei Uchimura. Die waren echter niet genoeg voor eremetaal, dat ging naar minder spectaculaire edoch beter uitgevoerde oefeningen: een tweede goud in korte tijd voor Hu Xuwei (15,166), zilver voor thuisheld en olympisch kampioen Daiki Hashimoto (15,066) en brons voor de Amerikaan Brody Malone (14,966).