Turnster Geurts valt in WK-finale, dubbel Chinees goud

Het wereldkampioenschap turnen is voor Elze Geurts op zeer teleurstellende wijze geëindigd. De 26-jarige Nederlandse had zich knap als tweede geplaatst voor de sprongfinale, maar daarin ging het fout.

Geurts kwam als laatste in actie en begon met een uitstekende eerste sprong, waarmee ze ruimschoots op koers voor zilver lag. Haar tweede sprong ging echter fout, ze landde op haar achterwerk en eindigde op de achtste en laatste plaats. Het goud ging met overmacht naar de Braziliaanse olympisch kampioene Rebeca Andrade, voor Asia D'Amato uit Italië en de Russische meerkampkampioene Angelina Melnikova.

Op het onderdeel vloer bij de mannen werd veel verwacht van 'stuntpiloten' Carlos Yulo uit de Filipijnen en Kazuma Kaya uit Japan, maar vooral Yulo maakte veel fouten. Het goud ging zo naar de strak turnende Italiaan Nicola Bartolini, voor Kazuki Minami uit Japan en de zeer verrassende Fin Emil Soravuo.

Op het voltigepaard leek de finale een beetje een foutenfestival te worden, maar dat viel uiteindelijk nog wel mee. De Amerikaan Stephen Nedoroscik was het beste: met 15,266 punten was hij iedereen de baas. Zilver ging naar de Chinees Weng Hao én de Japanner Kaya Kazuma, die beiden tot 14,900 punten kwamen, met exact dezelfde score voor de uitvoering.

De strijd aan de brug met ongelijke leggers ging tussen twee Chinese dames en Andrade, die eerder het spronggoud won. Een tweede gouden medaille zat er net niet in, want Wei Xiaoyuan was met 14,733 punten net wat beter dan Andrade's 14,633 punten. Dat was ook het totaal van de 15-jarige Luo Rui, maar haar uitvoering was wat minder en dus pakte Andrade het zilver.

Aan de ringen stond er geen maat op Lan Xingyu uit China, die 15,200 punten op de borden zette. Italië kon weer eens juichen, zoals wel vaker in sportjaar 2021: Marco Lodadio pakte met 14,866 punten net als in 2019 zilver, Salvatore Maresca was goed voor brons. Dat moest hij wel delen, want ook de Rus Grigorii Klimentev kwam tot 14,833 punten met dezelfde uitvoeringsscore.