WR en finaleplek aflossingsploeg shorttrack

Bij de eerste wereldbekerwedstrijden shorttrack van dit seizoen heeft Semjon Jelistratov de 1.500 meter bij de mannen gewonnen. In een boeiende finale bleef hij in Peking de Kazach Adil Galiachmetov voor.

De finale was vanwege een valpartij afgebroken. Tijdens de herstart ging de Chinees Sun Long er vandoor. Vervolgens koos An Kai de aanval maar beide pogingen strandden. Jelistratov was uiteindelijk de snelste in de sprint.

Itzhak de Laat reed de B-finale nadat hij in de halve finales ten val kwam. In de B-finale werd hij tweede.

Bij de vrouwen ging de winst op de 1.500 meter naar de Zuid-Koreaanse Lee Yu-bin. Samen met haar landgenotes Kim Yi-joo en Choi Min-yeong heerste ze in de eindstrijd, maar laatste twee kwamen ten val waardoor Lee de winst pakte.

Xandra Velzeboer  greep net naast een medaille  op de 500 meter. De Nederlandse werd vierde in de finale. De Poolse Natalia Maliszewska greep de winst nadat ze vanaf de start de leiding in handen nam en die niet meer afstond. Arianna Fontana kwam als tweede over de finish. Voor Velzeboer is de vierde plek haar beste klassering ooit.

Bij de mannen ging de overwinning op de 500 meter naar de Hongaar Shaolin Sandor Liu.  In de finale was hij zijn landgenoot John-Henry Krueger de baas. Het brons was voor Denis Nikisja. Overigens was voor de finale al bekend wie er een medaille zou pakken. Er bleven namelijk maar drie finalisten over omdat zowel Wu Dajing als Jordan Pierre-Gilles een valse start kregen en dus gediskwalificeerd werden. 

Update 15:39 uur

De Nederlandse vrouwen hebben met de aflossingsploeg de finale bereikt. Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer deden dit in een tijd van 4.02,809 waarmee ze onder hun eigen wereldrecord doken. (4.03,471).

Ook bij de mannen haalde Nederland de finale. Itzhak de Laat, Sven Roes, Jens van 't Wout en Sjinkie Knegt werden in hun race tweede achter Zuid-Korea en dat was genoeg voor een plek in de eindstrijd.