Feyenoord overklast Ajax in eerste 'Vrouwen-Klassieker' ooit

De eerste 'Klassieker' in het Nederlandse vrouwenvoetbal is een prooi voor Feyenoord. De Rotterdammers waren feller en scherper in de duels en effectiever voor doel dan Ajax. Al met al viel er niets af te dwingen op de 4-1 overwinning van de thuisploeg. De vraag is wel natuurlijk in hoeverre een duel dat voor de eerste keer gespeeld wordt nu al een klassieker mag worden genoemd.

Een volgepakt Varkenoord diende als schouwtoneel voor dit duel. Opgezweept door het gezang van 2.400 Feyenoordfans en door een Rotterdams gekleurd rookgordijn had de wedstrijd alles weg van een klassiek schouwspel in een nieuw jasje. En het was Feyenoord dat daar het meest naar handelde.

Na elf minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Uit een corner van Annouk Boshuizen was het verdedigster en tevens hartsvriendin Jada Conijnenberg die de Rotterdammers aan de leiding schoot: 1-0. Maxime Bennink zette de Rotterdammers na 36 minuten op 2-0 nadat Pia Rijsijk door een klutssituatie vrije doortocht had. Twee minuten later maakte Ajax de aansluitingstreffer. Een snel genomen corner kwam bij Victoria Pelova terecht. De middenveldster zette de bal goed voor waarna Nadine Noordam kon zorgen voor 2-1.

Na rust explodeerde het duel. Ajax-verdedigster Stefanie van der Gragt kreeg rood een natrappende beweging in de 54ste minuut. Ajax was vanaf dat moment gezien. Feyenoord had over de hele linie het beste van het spel en de meeste kansen.

In de 75e minuut was het Cheyenne van den Goorbergh die het maar eens van afstand probeerde en vanwege het natte veld kreeg Ajax-keepster Isa Pothof de bal daardoor op een klungelige wijze niet onder controle. De 3-1 was een feit. Reisdijk zette drie minuten later de 4-1 op het bord.

In de slotfase kreeg Feyenoord ook nog eens een penalty, maar Boshuizen kreeg de bal ook in twee instanties niet in het net. Feyenoord klimt door de overwinning naar de derde plek op de ranglijst van de Eredivisie. Ajax staat door de nederlaag op plek vijf. PEC Zwolle is na een kwart competitie koploper.