OS: Brits en Russische dubbelslag op derde zwemdag

Tom Dean heeft voor landgenoot Duncan Scott de eerste zwemfinale van de nacht op de Olympische Spelen gewonnen. De Braziliaan Fernando Scheffer werd derde. Lang leek het erop dat een jonge Koreaan, Hwang, het goud zou kunnen pakken, maar hij stortte in de laatste 50 meter in. Dean en Scheffer lagen er de hele tijd goed bij, terwijl Scott zich liet zien door een goed eindschot, waardoor hij Scheffer nog bij kon halen. Dean inhalen was echter net niet meer mogenlijk, die zijn landgenoot er net uit tikte en won.

Voor de eerste finale was het allereerst tijd voor de halve finales 200 meter voor de vrouwen. Hier liet Ariarne Titmus zien op de afspraak te zijn door een mooie eindsprint, maar de topfavoriete die ook al goud pakte op de 400 meter zwom nog geen toptijd, maar dat hoefde ook niet. De tijd van Titmus was alsnog sneller dan van Katie Ledecky in de tweede halve finale, maar het veld ligt dicht bij elkaar.

Na de finale met Kira Toussaint mochten ook de mannen de honderd meter rugslag zwemmen. De verwachte man kwam uit Rusland: Kliment Kolesnikov, maar al halverwege bleek dat dat landgenoot Evgeny Rylov misschien wel sterker was. De beide Russen lagen de gehele race dicht bij elkaar, maar uiteindelijk was de aantik van Rylov beter. De Amerikaan Ryan Murphy haalde uiteindelijk het brons