OS: Eerste goud ooit voor Bermuda, Klamer 4e op triatlon

Op de Olympische Spelen in Tokyo is weer een mooi stukje sportgeschiedenis geschreven. Nadat bokser Clarence Hill in 1976 brons won bleef Bermuda decennialang op die ene medaille staan, maar dinsdag kwam daar een eerste gouden medaille ooit bij op de triatlon bij de vrouwen.

Flora Duffy is al jaren een van de mondiale toppers en won onder meer twee wereldtitels, maar olympisch eremetaal zat er nog niet in. Op de triatlon zat ze tijdens het zwemmen goed voorin met de meeste andere favorieten, waarna op de fiets al snel een kopgroep ontstond van zes vrouwen.

De Braziliaanse Vittoria Lopes zat daar verrassend bij, maar haakte af, de Britse Georgia Taylor-Brown moest er in de slotfase ook nog af en gaf twintig seconden toe op haar landgenote Jessica Learmonth, de Amerikaanse Katie Zaferes en de Duitse Laura Lindemann.

Duffy begon ijzersterk aan de tien kilometer hardlopen en sloeg een gat op Zaferes. Dat bleek al de beslissing: Duffy viel geen seconde stil en op indrukwekkende wijze liep ze naar historisch goud voor Bermuda. Zaferes werd ondertussen bijgehaald door de sterk naar voren lopende Taylor-Brown, die het zilver veroverde.

Zaferes leek het in de slotronde nog even zwaar te krijgen, maar een inzinking wist ze te vermijden en dus was er brons. Plek vier ging dankzij een zeer sterk slot naar de Nederlandse Rachel Klamer, die samen met Leonie Periault uit Frankrijk nog naar voren was gelopen en haar klopte in de sprint om plek vier.

Maya Kingma zat net als Klamer in de tweede groep na het zwemmen en kwam op de fiets niet naar voren. Hardlopend lukte het ook wat minder, de debutante eindigde als elfde.