Slordig Oranje hockeyt zich langs BelgiŽ en staat in finale EK hockey

Voor het eerst dit Europees kampioenschap hockey wankelde Nederland even, maar uiteindelijk kwam het allemaal goed voor de ploeg van bondscoach van Alyson Annan. In de halve finale werd tegenstander België met 3-1 verslagen. Zondagmiddag speelt Nederland de finale.

Het was halverwege het derde kwart dat de Belgische speelster Amber Ballenghien vlak voor het doel van Anne Veenendaal haar stick net niet tegen de bal kreeg. Anders had het zowaar 2-2 gestaan, na 38 minuten hockeyen. Nederland kwam met de schrik vrij. Oranje speelde de slechtste wedstrijd van het toernooi tot nu toe.

Eerder deze week leek het erop alsof Nederland met twee vingers in de neus richting de EK-titel wandelde. Of het nu de Ieren (4-0), de Spanjaarden (7-1) of de Schotten (10-0) waren, dit Oranje veranderde tot nu toe elke tegenstander in een stel pupillen. Ook zonder Lidewij Welten, Xan de Waard, Ireen van den Assem en Marijn Veen was het klasseverschil veel te groot, leek het wel.

Deze keer had Nederland vijf minuten nodig om zichzelf op voorsprong te brengen. De prachtige aanval begon met een lange pass van verdediger Sanne Koolen op middenvelder Stella van Gils. Maria Verschoor draaide zich in de cirkel slim weg bij twee Belgische verdedigsters en bediende Frédérique Matla, die voor haar man kroop en de 1-0 binnentipte.

Met een prachtige actie speelde Felice Albers – die dit EK nadrukkelijk naar een plek in de Tokio-selectie solliciteert – na zestien minuten hockeyen verdediger Tiphaine Duquesne uit. Vervolgens liep ze voorbij keepster Elodie Picard en maakte ze de 2-0.

Die voorsprong verbloemde veel bij Oranje. Wanneer je met een kritische blik keek, zag je dat er veel mis ging bij de ploeg van bondscoach Alyson Annan. De Belgen hadden zelfs even meer balbezit dan Nederland. Met name het derde kwart was van een veel te laag niveau, waardoor de Red Panthers in een stunt begonnen te geloven.

Het begon allemaal met een overtreding van Marloes Keetels in de cirkel op Justine Rasir. De scheidsrechters konden niet anders dan België een strafbal toekennen. Met een push linkslaag bracht Stephane Vanden Borre de spanning terug (2-1).

Waar niemand in het Wagener Stadion vooraf rekening mee hield, gebeurde toch. Deze Nederland-België werd zowaar een wedstrijd. Zeker toen Amber Ballenghien de kans op 2-2 miste. Dat gebeurde in een fase dat Oranje wankelde. De finaleplaats was opeens geen zekerheidje meer.

Uiteindelijk kwam het allemaal goed voor Nederland. Toen Caia van Maasakker een strafcorner in de kruising sleepte, was er genoeg lucht voor Oranje om de wedstrijd professioneel uit te hockeyen. De laatste minuten kwam Nederland niet meer in de problemen.