Leicester City wint FA Cup voor eerste keer dankzij wereldgoal Tielemans

Leicester City heeft zaterdag voor het eerst in de historie de FA Cup gewonnen. De ploeg van manager Brendan Rodgers was in de finale op Wembley, waar 21.000 toeschouwers op de tribune zaten, met 1-0 te sterk voor het Chelsea van basisklant Hakim Ziyech. Leicester speelde in 1949, 1961, 1963 en 1969 al eens eerder in de Cupfinal. Deze vier finales werden allemaal verloren. Vijfmaal is ditmaal scheeprecht.  

Youri Tielemans kroonde zich vlak na rust op schitterende wijze tot matchwinner met een verwoestende uithaal in de kruising. Ben Chilwell leek in de slotfase nog een verlenging uit het vuur te slepen voor Chelsea na een fortuinlijk doelpunt, maar de VAR keurde zijn treffer af vanwege buitenspel. Leicester veroverde de eerste grote prijs sinds de historische landstitel in het seizoen 2015/2016.  

Dankzij de versoepelingen in Engeland met betrekking tot het coronavirus zaten er zaterdag meer dan 20.000 toeschouwers op de tribune op Wembley. De fans kregen in de eerste helft amper goede kansen te zien, maar na rust bracht Tielemans daar verandering in. De Belgische middenvelder kreeg van afstand de ruimte om uit te halen en schoot de bal strak in de kruizing. 

In de laatste minuut belandde de bal alsnog in het Leicester City-doel via de rug van Chilwell, die de bal tegen zich aan kreeg geschoten in een scrimmage. De spelers van Chelsea gingen al uit hun dak, maar de VAR maakte een eind aan dat feestje. Die floot Chilwell terug voor buitenspel, waardoor een verlenging uitbleef en Leicester City historie schreef.