Holterman loopt olympische marathonlimiet, Butter lijkt wťťr seconden tekort te komen

Op vliegveld Twente in Enschede is zondag de NN Mission Marathon gelopen, waar veel lopers uit diverse landen een laatste poging deden om zich voor de Olympische Spelen van Tokyo te plaatsen.

Er deden ook de nodige Nederlanders mee, voor de mannen was de uitgangspositie dat in elk geval de limiet van 2:11.30 uur gelopen moest worden. Daarnaast moest ook rekening gehouden worden met de tot nu toe gelopen tijden: Abdi Nageeye is met 2:06.17 ruimschoots zeker, Khalid Choukoud liep vorige week plotseling 2:09.55 en Bart van Nunen liep in december 2:10.16 uur.

Frank Futselaar, Mohamed Ali en Michel Butter waren lange tijd mooi onderweg om in de 2:09 te lopen, Futselaar moest echter na ruim dertig kilometer afhaken. Ali kon Butter ook niet meer bijhouden en dus ging de onlangs toch teruggekeerde veteraan zonder landgenoten verder.

Butter verloor langzaam wat snelheid en het werd spannend of hij Van Nunen's tijd zou halen. Belangrijk, want er mogen drie mannen per land naar de Spelen. Butter haalde het niet: hij finishte in 2:10.30 uur, veertien seconden te langzaam, nadat hij de Spelen van 2016 al op acht seconden mis was gelopen. Er moeten nog beslissingen genomen worden, maar het lijkt de kant op te gaan van Nageeye, Choukoud en Van Nunen.

Bij de vrouwen probeerden Jill Holterman en Ruth van der Meijden de (Nederlandse) eis van 2:28.30 uur te lopen. De twee gingen lang samen op, maar in de slotkilometers moest Van der Meijden passen. Holterman ging door en liep een prachtige 2:28.18 uur. Andrea Deelstra (2:28.28) had zich eerder ook al geplaatst voor Tokyo, Van der Meijden finishte in 2:29.30 - exact de internationale eis, maar niet genoeg volgens de Nederlandse eis.

De mannenwedstrijd werd overigens gewonnen door olympisch kampioen en wereldrecordhouder Eliud Kipchoge. De Keniaan liet de rest in de slotfase achter zich en snelde naar 2:04.30 uur, de Duitse Katharina Steinrück won de vrouwenwedstrijd in 2:25.59 uur.