Shorttrackers foutloos door kwalificaties WK

Suzanne Schulting is de eerste dag van de wereldkampioenschappen shorttrack probleemloos doorgekomen. De Nederlandse titelverdedigster sloot af met een overtuigende zege in de laatste heat op de 1000 meter. Eerder was Schulting ook al de snelste in haar serie op de 1500 en 500 meter.

De twee andere Nederlandse troeven in het individuele vrouwentoernooi, Selma Poutsma (21) en Xandra Velzeboer (19) kwamen de kwalificatieraces ook zonder kleerscheuren door. De twee talenten reden in het kielzog van Schulting naar een halvefinaleplaats op de 1.500 meter. Poutsma en Velzeboer debuteren op het WK. 

Voor Poutsma werd het nog wel even spannend op de duizend en 1.500 meter. Twee keer werd er wel naar de beelden gekeken, maar werd niet bestraft door de arbitrage. 

Topfavoriete Schulting, die in januari al de Europese titel veroverde, kon voor de start van de WK al veel van haar concurrenten wegstrepen. De schaats(st)ers uit Zuid-Korea, Japan en China zijn vanwege het coronavirus niet afgereisd naar Dordrecht. Ook de Canadese Kim Boutin, in 2019 goed voor het brons in het eindklassement, doet niet mee.

Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf zijn de drie Nederlandse deelnemers bij de heren. Het trio is foutloos gebleven op de 1.500 meter. De kwalificaties voor de 500 en 1000 meter staan later vanmiddag op het programma. 

Update 16.00 uur

Knegt, De Laat en Hoogerwerf winnen alle drie hun heat op de 500 meter. Knegt had daar nog wel zijn uitschuifbeen voor nodig. Later vandaag staat nog de kwalificatie op de kilometer op het programma. 

Update 17.35 uur

De Nederlandse heren zijn ook de 1.000 meter zonder kleerschuren doorgekomen. De Laat won zijn heat. Knegt werd tweede en Hoogerwerf moest lang in de wachtkamer zitten, maar hij ging uiteindelijk als tijdsnelste door. In zijn heat werd Hoogerwerf derde.