Pogacar opnieuw de beste bergop in Valencia, Poels tweede

Tadej Pogacar heeft de koninginnenrit in de Ronde van Valencia gewonnen. Het Sloveense toptalent van UAE-Team Emirates was in de vierde rit op de lastige Sierra de Bernia duidelijk de beste, voor Wout Poels en Tao Geoghegan Hart. Pogacar neemt door de zege de leiderstrui over van Jack Haig.

De koninginnenrit in deze Ronde van Valencia ging over vijf beklimmingen met aankomst op de steile Sierra de Bernia, een klim van vijf kilometer aan een gemiddelde stijgingspercentage van 12%.

Voordat de renners aan de steile slotklim begonnen reed er lange tijd een kopgroep van zeven vooruit, met onder meer Greg Van Avermaet en Pello Bilbao. De kopgroep begon met een halve minuut voorsprong aan de slotklim.

In die kopgroep bleek Van Avermaet de beste te zijn, maar nadat Ineos het tempo had opgevoerd in het peloton werd de olympisch kampioen teruggepakt en niet snel daarna versnelde Pogacar. Niemand kon het Sloveense supertalent bijhouden en had al snel een handvol seconden voorsprong.

Wout Poels was achter Pogacar de beste. De Limburger kwam als tweede over de meet, voor Geoghegan Hart. Grootste tegenvaller van de dag was Alejandro Valverde. De 38-jarige Spanjaard moest al snel passen en kwam als zestiende over de streep op ruim één minuut van Pogacar.

Zondag staat de slotrit naar Valencia op het programma, een vlakke etappe van 98 kilometer. Een nieuwe kans voor Dylan Groenewegen, die net zoals Pogacar twee ritten wist te winnen deze ronde.