Goud voor Kamminga en Toussaint op EK kortebaanzwemmen

Arno Kamminga en Kira Toussaint hebben donderdag bij de EK kortebaanzwemmen in Glasgow goud gewonnen. Kamminga won de 200 meter schoolslag en Toussaint was de beste op de 100 meter rugslag.

Kamminga, die woensdag al brons won op de 50 meter schoolslag, ging als favoriet van start doordat hij de snelste tijd had geklokt in de series. In die series had hij zijn Nederlands record verbeterd naar 2.02,41. In de finale was de 24-jarige nog iets sneller dan zijn tijd in de series. Hij tikte aan in 2.02,36 en was daarmee een kleine halve seconde sneller dan de Zweed Erik Persson. Het brons ging naar de Duitser Marco Koch.

Vooral de laatste vijftig meter waren indrukwekkend van Kamminga. Hij was over de laatste vijftig seconden maar liefst één seconde sneller dan zijn concurrenten in de finale. Het was voor de 24-jarige zwemmer zijn eerste individuele internationale titel. Twee jaar geleden was hij al de beste met het Nederlands team op de 4 x 50 meter wisselslag gemengd.

Na Kamminga zwom ook Toussaint naar Europees goud. De Nederlandse rugslag specialiste kwam niet in de buurt van haar tijd van woensdag 55,17, maar de 55,71 was alsnog voldoende voor het goud. Ze was de enige die onder de 56 seconden zwom in de finale. Het zilver ging naar de Russische Maria Kamaneva (56,10). Het brons was voor de Britse Georgia Davies (56,73).

Toussaint de beste op 100 meter rugslag (Pro Shots / Insidefoto)
Toussaint de beste op 100 meter rugslag (Pro Shots / Insidefoto)

Ook voor Toussaint was het haar eerste individuele goud op een groot toernooi. Ze had bij de vorige EK in 2017 genoegen moeten nemen met het zilver, achter Katinka Hosszú. De Hongaarse kwam op dit EK niet in actie op dit onderdeel.

Met Arjan Knipping was er nog een kans op een medaille vandaag. Hij kwam in actie op de 400 meter wisselslag, maar daarin werd hij vijfde. Hij was een kleine seconde langzamer dan zijn persoonlijk record 4.05,76, die hij had gezwommen in de series.

Femke Heemskerk plaatste zich voor de finale van de 100 meter vrije slag, die vrijdagavond op het programma staat. De zwemster tikte aan na 52,22 en dat was genoeg om de finale te bereiken op het EK in Glasgow.