Giro: Etappe 20 - De laatste bergen en de Cima Coppi

Na de fraaie winnende vlucht van Johan Esteban Chaves van gisteren is het vandaag tijd voor de laatste normale rit in de Giro. De renners rijden van Feltre naar Croce D'Aune-Monte Avena, 194 kilometer lang, hoewel de finish eigenlijk maar een paar kilometer van de aankomst ligt: we rijden gewoon een (groot) rondje.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we dat Feltre historisch gezien best interessant is, het is namelijk nogal oud. Bijna vanaf de start mogen de renners omhoog, daarna gaat het ook weer naar beneden en vervolgens wacht de Cima Coppi, de naam voor de hoogste berg van de Giro. Dat had de Gavia natuurlijk moeten zijn, nu is het de 600 meter lagere Passo Manghen (2047m), met de top op 116 kilometer van de finish.

Na de Manghen volgt ook weer een flinke afdaling, daarna gaan we door het Val di Fiemme, langlaufliefhebbers zullen druk in de rondte speuren om de beruchte Alpe Cermis te spotten. Via de ook bijna twee kilometer hoge Passo Rolle gaat het dan weer heel lang naar beneden, om af te sluiten met twee kortere, maar zeker niet makkelijke klimmen, de laatste van deze Giro alvorens de slottijdrit de boel morgen echt beslist.

De rit gaat even na elf uur van start, het is een lange en zware etappe. Eurosport is er helaas pas vanaf kwart over één bij, dus volgen we de ontwikkelingen tot die tijd maar gewoon op het FOK!forum. Men is dan wel zo'n beetje bezig aan de Passo Manghen, dat is dan wel leuk. De schatting voor de finish is logischerwijze ietwat ruim: tussen 16.50 en 17.40 uur.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)