Nuis tegen Kulizhnikov op 1.000m bij WK afstanden

Op de derde dag van het WK afstanden in Inzell komen de mannen en vrouwen zaterdag in actie op de kilometer, rijden de vrouwen de 5.000 en de mannen de 10.000 meter. De loting is inmiddels geweest.

Rond de klok van kwart over 1 is allereerst de 5.000  meter voor vrouwen. Martina Sábliková, die donderdag de wereldtitel op de 3.000 meter won, rijdt in de laatste rit tegen de Canadese Blondin. Carien Kleibeuker treft in de tweede rit de Japanse Williamson en de olympisch kampioene op deze afstand, Esmee Visser, treedt in rit vier aan tegen de Canadese Weidemann.

Om tien voor half drie komen de mannen de baan op voor de 1.000 meter. In de tiende rit treft Thomas Krol de Noor Lorentzen, die vandaag zilver won op de 500 meter. Kai Verbij rijdt in de elfde rit tegen de Rus Viktor Moesjtakov, die brons veroverde op de 500 meter. Titelverdediger Kjeld Nuis komt in de twaalfde en laatste rit uit tegen Pavel Kulizhnikov.

Om drie uur rijden de vrouwen de 1.000 meter. Antoinette de Jong rijdt in de vijfde rit tegen de Chinese Zhao Xin. In de negende rit heeft Jutta Leerdam Olga Fatkulina als tegenstandster. Miho Takagi en Nao Kodaira hebben een Japans onderonsje in rit tien. In de rit erop treft Ireen Wüst in Brittany Bowe een zeer sterke opponente.

Op de 10.000 meter rijdt Patrick Roest, evenals op de 5000 meter, de laatste rit. Zijn tegenstander is de Rus Danila Semerikov. Jorrit Bergsma, die een teleurstellende 5.000 meter  reed donderdag, rijdt in de vierde rit tegen de Rus Alexander Rumyantsev.