Korting op warme dranken met eigen beker op treinstations

Vanaf woensdag krijg je ook 25 eurocent korting bij Julia’s, AH to go en Railcatering als je koffie, thee of warme chocolademelk bestelt en je eigen herbruikbare beker meeneemt. Jaarlijks bestellen we op treinstations meer dan dertig miljoen warme dranken. De meesten daarvan zitten in wegwerpbekers. Al die bekers zorgen samen voor veel afval. Door een eigen beker mee te nemen, wordt de hoeveelheid afval verminderd en krijg je korting.

Op dit moment kunnen de wegwerpbekers die gebruikt worden nog niet gerecycled worden. De bekers belanden bij het restafval en worden verbrand. Dat is zonde. Door het meenemen van een eigen beker te stimuleren wil de NS de hoeveelheid afval verminderen en daarmee het verlies van waardevolle grondstoffen tegengaan. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om de huidige wegwerpbekers te recyclen tot bijvoorbeeld wc-papier.

Groener en goedkoper
Anita Wetterhahn-Reijnen, directeur Retail NS Stations, vertelt: “Door het meebrengen van je eigen beker verminder je niet alleen afval, je voorkomt ook zwerfafval. Denk aan rondslingerende wegwerpbekers of losse plastic deksels op straat.” Bij steeds meer winkels op stations geldt een korting als je zelf een beker meeneemt. Onder andere Kiosk, StationsHuiskamer, Starbucks, Pret A Manger en LEON bieden al langer deze mogelijkheid. Ze vervolgt: “Ik hoop en verwacht dat meer winkels zich aansluiten bij de kortingsactie. Hoe meer winkels meedoen, hoe groter de impact.”

Pop-up Utrecht Centraal
Op 10 oktober opent de pop-up winkel ‘Af van afval’ op station Utrecht Centraal. Tot en met 15 oktober zijn hier producten te koop die gemaakt zijn van gebruikt NS-materiaal. Denk aan tassen van vervangen treinstoelbekleding of dienbladen en vogelhuisjes van voormalige informatieborden. Om het gebruik van een eigen beker te stimuleren en bekender te maken onder reizigers, zijn er in de pop-up ook herbruikbare bekers te koop. Daarnaast worden reizigers via onder andere Facebook, op locatie via de deelnemende winkels en in de trein geïnformeerd over de korting.