Belg Neuville wil eindelijk wereldkampioen rally worden

Donderdag gaat het wereldkampioenschap rally van start met de absolute klassieker op de kalender, de Rallye Monte Carlo in de Monegaskische bergen. Voro de Belg Thierry Neuville heeft het seizoen maar één doel: de inmiddels drievoudig vicewereldkampioen wil met zijn Hyundai i20 Coupe WRC nu eindelijk de titel pakken.

Het was een bewogen jaar voor Neuville in 2017. Vroeg in het seizoen leek hij in Monte Carlo en Zweden te winnen, maar ging hij de fout in. Toch pakte hij door, maakte hij de achterstand in het WK goed en nam hij zelfs de leiding over van Sébastien Ogier. Door technische problemen ging het echter wéér fout en Ogier kon zijn vijfde titel op rij pakken, terwijl Neuville door winst in Australië nog wel tweede werd.

"Het wordt mijn vijfde jaar bij Hyundai en daar is alles aanwezig om kampioen te worden, daar heb ik het volste vertrouwen in", stelt Neuville, die aangeeft dat het een leerproces is geweest in de afgelopen jaren, maar dat hij nu klaar is voor de titel. De Belg heeft ook zin in de strijd met de Noor Andreas Mikkelsen, die eind 2016 na het vertrek van Volkswagen plotseling zonder stoeltje kwam te zitten en vorig jaar bij Skoda en Citroën een paar keer in actie kwam.

"Hij is geen concurrent, maar een collega. We kunnen het beste in elkaar naar boven brengen en het team naar een hoger plan tillen, zeker met de technische kennis die hij bij andere teams opgedaan heeft. Het wordt een heel boeiend seizoen", zegt Neuville, die naast wereldkampioen Ogier ook de Est Ott Tänak als concurrent ziet: "Hij reed vorig jaar heel sterk, won zijn eerste wedstrijd en gaf nooit op."

Ogier bleef door gedoe rondom sponsoren bij Ford, in plaats van de geplande move naar Citroën te maken, maar Tänak vertrok wel. Hij ruilde de Fiesta in voor een Toyota Yaris en hoopt daarmee om de titel te strijden. Het Belgische Autowereld heeft de voornaamste kanshebbers op het WK even op een rijtje gezet, hier te zien, terwijl de Nederlander Kevin Abbring op het tweede niveau in actie komt.