Laatste atlete Olympische Spelen Amsterdam 1928 overleden

De voor zover bekend laatste nog levende sporter die mee heeft gedaan aan de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam is overleden. De Italiaanse ex-turnster Carla Marangoni overleed in haar geboorteplaats Pavia, 102 jaar oud.

Marangoni maakte in 1928 deel uit van turngroep Piccole Pavesi, die zich via interne kwalificaties plaatsten voor de Spelen in Amsterdam. De groep uit Pavia was best wel aan de jonge kant: de oudste was zeventien jaar oud, de jongste elf jaar, één jaar jonger dan Marangoni destijds. Dat deerde hun kansen niet, want de jonge Italiaanse meiden pakten knap zilver.

Nadat de Hongaarse turner Reszö Kende op 19 juni 2011 overleed, was Marangoni voor zover bekend de laatste nog levende olympiër van Amsterdam 1928. Ondanks haar leeftijd bleef ze tot in haar laatste dagen helder van geest en in staat om, in zeldzame interviews, over haar lang vervlogen olympische ervaring te vertellen. Marangoni overleed donderdag thuis, zonder ooit een dag in het ziekenhuis doorgebracht te hebben.

In 2015 schreven wij overigens een uitgebreide special ter ere van de 100e verjaardag van de bijzondere Italiaanse. De liefhebber kan dat hier teruglezen.

Het zilveren team, met leeftijden tussen de 11 en 17 jaar (Foto: Società Ginnastica Pavesa)
Het zilveren team, met leeftijden tussen de 11 en 17 jaar (Foto: Società Ginnastica Pavesa)