Uitslag Excelsior - FC Utrecht

Jeff Stans heeft Excelsior zaterdag de tweede overwinning van het seizoen bezorgd. Een rake strafschop van de middenvelder besliste het duel met FC Utrecht: 1-0. Excelsior nestelde zich daardoor in de middenmoot van de eredivisie, kort achter de ploeg van trainer Erik ten Hag.

Een week nadat beide clubs in spectaculaire wedstrijden met 3-3 gelijkspeelden, Excelsior bij ADO Den Haag en FC Utrecht tegen SC Cambuur, hadden ze moeite om het spel naar zich toe te trekken op het krappe kunstgrasveld van Woudestein. In het eerste half uur maakten Excelsior en FC Utrecht vooral elkaar het voetballen onmogelijk. De wedstrijd kwam pas kort voor rust een beetje los. Yassin Ayoub testte de Belgische keeper Tom Muyters van Excelsior met een knal van 25 meter.

Vlak daarna bleef Muyters, de vervanger van Filip Kurto die met een lichte hersenschudding kampt, ook overeind toen Sean Klaiber na een vloeiende aanval ineens voor zijn neus verscheen. De rechtsback wachtte echter te lang en schoot de bal op de benen van de keeper. Aan de andere kant kreeg Brandley Kuwas twee mogelijkheden. Eerst schoot hij de bal via de vingertoppen van Robbin Ruiter naast, vervolgens timede hij volledig verkeerd bij een kansrijke kopbal.

In de tweede helft bleef de amusementswaarde laag, net als het aantal kansen. Topschutter Sébastian Haller van FC Utrecht, terug na een schorsing, werd amper in stelling gebracht. Aanvoerder Willem Janssen dwong Muyters tot een moeizame redding, Excelsior was gevaarlijk met een kopbal van spits Tom van Weert die rakelings langs het doel vloog. De beslissing viel in de 73e minuut, toen Stans in het strafschopgebied gretig over het been van Janssen dook. Scheidsrechter Allard Lindhout wees naar de stip en Stans zelf schoot vanaf elf meter koelbloedig raak: 1-0. In de slotfase miste Kristoffer Peterson een open kans op de gelijkmaker.