Reservekeeper Barry de held van Ivoorkust

De doelman die bijna de hele Afrika Cup op de bank zat, heeft Ivoorkust na 23 jaar wachten verlost van een trauma. Boubacar Barry mocht zondag in de finale tegen Ghana het doel verdedigen van de Oranje Olifanten omdat eerste keus Sylvain Gbohouo geblesseerd was. De 35-jarige sluitpost groeide uit tot de held van Ivoorkust door in de strafschoppenserie eerst de inzet van zijn Ghanese collega Razak Braimah te keren en vervolgens zelf de beslissende penalty binnen te schieten (9-8). "Op dat moment dacht ik alleen aan God en mijn moeder", zei Barry. "Het was voor haar heel moeilijk te accepteren dat ik eerst niet speelde."

De ervaren doelman van de Belgische club Lokeren gold jarenlang als de nummer één onder de lat. Barry was er bij toen Ivoorkust in 2012 de finale van de Afrika Cup via strafschoppen verloor van Zambia. Dat betekende een nieuw trauma voor Ivoorkust, dat zes jaar eerder ook al met penalty's de eindstrijd had verloren. De doelman uit de gouden generatie van zijn land raakte in de aanloop naar de Afrika Cup zijn basisplaats kwijt aan de talentvolle Gbohouo. "Ik ben door een zware tijd gegaan, maar heb altijd hard gewerkt. Uiteindelijk ben ik daarvoor beloond."

Barry mocht zondagavond in Bata, op het moment suprême, onder de lat plaatsnemen omdat Gbohouo een dijbeenblessure had. "Als je opgeroepen wordt voor je land, doe je dat zonder aarzelen. Zelfs als je op de bank moet zitten." De routinier hield 120 minuten zijn doel schoon, maar omdat zijn ploeggenoten ook niet scoorden, draaide de Afrikaanse finale weer uit op strafschoppen. Ivoorkust begon met missers van Wilfried Bony en Junior Tallo; een nieuw trauma dreigde. Ghana miste daarna echter ook twee keer, waardoor bij een stand van 8-8 uiteindelijk de keepers aan de beurt waren.

Ondanks een krampaanval keerde Barry de inzet van Braimah, om vervolgens zelf de bal strak in de hoek te schieten. De reservekeeper was plotseling de grote held van Ivoorkust. "Dit is de beloning voor alles dat we sinds 2000 hebben gedaan. We moeten iedereen bedanken die zich sindsdien heeft ingezet voor de nationale ploeg. Deze titel is voor alle Ivorianen", jubelde de uitgelaten Barry, die Ivoorkust de eerste Afrika Cup sinds 1992 bezorgde.