Kritische reacties op ruimer kindpardon

Van links en rechts klinkt kritiek op het besluit van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om vijftig gezinnen alsnog onder het kinderpardon te laten vallen. GroenLinks is teleurgesteld omdat PvdA-leider Diederik Samsom eerder had toegezegd dat honderd gezinnen alsnog zouden kunnen blijven. "Dat worden er dus nu nog minder", schrijft GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. De PVV is ook boos, maar om een andere reden.

Veel kinderen die nu definitief zijn afgewezen kunnen volgens GroenLinks niet eens terug. "Wij willen een pardonregeling die voor eens en voor altijd de onzekerheid wegneemt voor kinderen die hier al zo lang zijn. Zij horen hier en mogen niet aan hun lot worden overgelaten omdat ze net iets te oud zijn of net te kort onder Rijkstoezicht stonden."

De PVV stelt dat Teeven met verblijfsvergunningen strooit 'terwijl Nederland op dit moment overspoeld wordt door duizenden asielzoekers'. De partij wijst erop dat 'in veel plaatsen' door het huisvesten van asielzoekers al geen huurwoningen beschikbaar meer zijn voor gewone woningzoekenden. Ook verwijt de partij Teeven dat hij het negeren van de vertrekplicht beloont. Andere uitgeprocedeerde asielzoekersgezinnen zouden hierdoor het idee krijgen dat het loont om na een afwijzing in Nederland te blijven.

Vluchtelingenwerk stelt dat Teeven de gezinnen die nu alsnog onder het pardon vallen onnodig lang in onzekerheid heeft gelaten. "De criteria voor dit kinderpardon waren echt te streng, dat is nu enigszins rechtgezet", schrijftJasper Kuipers, adjunct-directeur van Vluchtelingenwerk. De stichting is teleurgesteld dat 25 gezinnen te horen hebben gekregen dat ze definitief niet onder het pardon vallen, terwijl hun kinderen al in Nederland geworteld zijn.