Mollema derde in bergrit Ronde van Zwitserland

Bauke Mollema is zaterdag als derde geëindigd in de achtste etappe van de Ronde van Zwitserland. De kopman van Belkin kwam in gezelschap van Roman Kreuziger over de finish in Verbier, drie seconden na ritwinnaar Johan Esteban Chaves van Orica-GreenEdge. Tony Martin verdedigde met succes zijn leidende positie.

Het zwaartepunt van de voorlaatste rit zat hem in de staart. Acht aanvallers, onder wie José Joaquín Rojas en Christian Knees, begonnen met enkele minuten voorsprong aan de slotklim van de buitencategorie, maar die smolt als sneeuw voor de zon toen de groep met favorieten het tempo opvoerde.

Onder andere door het werk van Laurens ten Dam, die in dienst reed van Mollema, dunde de voorste groep snel uit. Een serieuze aanval op de leiderstrui van Martin bleef echter uit. Met een kleine drie kilometer te gaan versnelden Chaves en Davide Formolo, waarna de Colombiaan al snel alleen verder ging.

Mollema en de Tsjech Kreuziger van Tinkoff-Saxo moesten passen bij de aanval van Chaves, maar knokten zich daarachter wel naar de tweede en derde plaats. Martin hield de schade knap beperkt. In een groep met daarin ook wereldkampioen Rui Costa kwam hij op zeventien tellen van de winnaar over de streep.

De Duitser van Omega Pharma-Quick-Step verdedigt in de lastige bergetappe van zondag een voorsprong van 51 seconden op Tom Dumoulin en 1.05 minuut op Costa. Zijn grootste rivaal lijkt Mollema, die op 1.41 staat.