EU wil minder belasting op werk

De lidstaten van de Europese Unie moeten minder belasting heffen op arbeid. Dat stelde de verantwoordelijke eurocommissaris Algirdas Semeta maandag in reactie op de belastingcijfers van statistiekbureau Eurostat. Door een lagere belasting op werk kunnen bedrijven in de EU-landen volgens Semeta beter concurreren, wat goed is voor de werkgelegenheid.

"De belasting op arbeid is nog te hoog", aldus de eurocommissaris. Lidstaten zouden volgens hem meer belasting moeten heffen op zaken die de economie niet aantasten, zoals milieuheffingen. Dergelijke vormen van belasting worden nu nog 'te weinig ingezet in veel landen', aldus Semeta, die verantwoordelijk is voor het fiscale beleid in de commissie.

Ook stelde de eurocommissaris dat landen niet per se meer belasting hoeven te gaan heffen als ze meer inkomsten willen. Hij wijst daarbij op de btw, die in veel lidstaten de laatste jaren is gestegen. Als landen de btw efficiënter zouden innen, waren deze verhogingen misschien niet nodig geweest, aldus Semeta.