FNV wil meer belasting op vermogen

De verschillen in vermogen en in inkomen zijn te groot en daarom moet vermogen meer worden belast. Ook moet de vennootschapsbelasting omhoog. Dat stelt vakcentrale FNV in een reactie op het woensdag gepubliceerde rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over economische ongelijkheid.

"De armen worden armer en de rijken rijker. In dat licht is het onbegrijpelijk dat de werkgevers durven te beweren dat er geen ongelijkheidsprobleem is, maar een groeiprobleem", stelt de vakcentrale.

FNV wil in gesprek met het kabinet om tot maatregelen te komen die de 'scheefgroei' moeten herstellen. Naast meer vermogensbelasting wil FNV dat de vennootschapsbelasting omhoog gaat om bedrijven te weren die 'wel genieten van de lusten van Nederland, maar de belastingen die we daar allemaal voor afdragen stelselmatig ontduiken'.

In het rapport van woensdag stellen de onderzoekers dat de kloof tussen de armste en rijkste tien procent in Nederland steeds groter wordt. De inkomensongelijkheid neemt toe in Nederland, maar wordt deels gecompenseerd door belastingen en toeslagen. Vermogensongelijkheid is in Nederland veel groter en is zelfs in internationaal perspectief 'aan de hoge kant', valt te lezen in het onderzoek. "Niets in deze samenleving rechtvaardigt deze enorme verschillen. Nederland is duidelijk té ongelijk", concludeert FNV.