Burgemeester van Venetië opgepakt in corruptiezaak

De burgemeester van Venetië is, samen met vijfendertig anderen, opgepakt in verband met een groot corruptieonderzoek. Er zou geknoeid zijn bij de aanleg van een waterkering die de historische stad moet beschermen tegen overstromingen.

De Italiaanse Financiële Garde heeft de arrestatie van Giorgio Orsoni woensdag bevestigd, maar maakte verder geen details bekend. Het Italiaanse persbureau ANSA meldt op basis van bronnen bij justitie dat Orsoni mogelijk betrokken is bij corruptie, afpersing en witwassen.

De arrestaties volgen op een drie jaar durend onderzoek. Vorig jaar werd het hoofd van het consortium dat de zogeheten Mozesbarrières zou bouwen opgepakt. Volgens de autoriteiten is twintig miljoen euro weggesluisd om politici mee om te kopen.

De eerste van de onderwaterkeringen is vorig jaar aangelegd.

Hoge Italiaanse functionarissen zijn de laatste maanden betrokken bij een aantal grote corruptiezaken, die onderling geen verband houden. Zo zijn er arrestaties geweest rond de wereldtentoonstelling in Milaan en een Italiaans waterproject in Irak. Onlangs werd een voormalige minister van binnenlandse zaken ervan beschuldigd een zakenman met banden met de maffia geholpen te hebben het land te verlaten. De reeks arrestaties doet denken aan de corruptieonderzoeken in de zaak 'Schone Handen', in de jaren '90. Die bracht destijds een volledige politieke laag ten val. Verschil is dat de corruptie nu voorkomt over het hele politieke spectrum en niet slechts bij een partij.

De arrestaties van woensdag zetten premier Matteo Renzi verder onder druk om actie te ondernemen. De Europese Commissie noemt de Italiaanse corruptiezaken een probleem voor de economie.