Nederlandse moslims naar radicale islamscholen

OnderwijsDe Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt dat een groeiende groep jonge Nederlandse moslims opleidingen volgt op fundamentalistische koranscholen in streng islamitische landen. De studies worden betaald door Saoedi-Arabië en Syrië. De AIVD vreest dat deze jongeren geradicaliseerd terugkeren naar Nederland en houdt de situatie daarom zeer scherp in de gaten.

Een paar jaar geleden trok slechts een enkeling de grens over voor een islamstudie, maar inmiddels studeren tientallen jonge Nederlandse moslims op koranscholen in bijvoorbeeld Pakistan, Saoedi-Arabië, Jemen en Syrië. In zeker zes gevallen keerden studenten uit Pakistan terug naar Nederland, waar ze als imam hun vers verworven gedachtegoed verspreiden in moskeeën te Almere, Den Haag, Zwolle, Eindhoven en Amsterdam.

De vooraanstaande arabist Hans Jansen ziet de toenemende belangstelling voor islamstudies in het buitenland met grote zorg tegemoet: ''Saoedi-Arabië heeft veel geld voor heropvoeding van mensen in eigen land in de strikte islamitische traditie. Dat is ideologisch gevaarlijk. Pakistan is gevaarlijk op een andere manier: het staat bekend als een kweekvijver voor vechters.''