Oscars passeren overleden Monteith, Avery & Clancy

Het segment Oscars In Memoriam heeft enkele belangrijke namen overgeslagen van filmmakers die het afgelopen jaar zijn gestorven. Zo ontbraken Glee-ster Cory Monteith, The Fresh Prince of Bel-Air-acteur James Avery en schrijver Tom Clancy op de lijst. Wel werden veel minder bekende personen als camera-assistent Sarah Jones genoemd.

Overigens is Monteith wel te zien in de fotogalerij van overleden personen op de website van de Oscars. Die omvat echter foto's van 111 overleden personen, veel te veel om tijdens het Oscargala op televisie de revue te laten passeren.

In januari leidde het eerbetoon aan Monteith bij de Grammy Awards ook al tot controverse. Toen werd zijn naam verkeerd gespeld als 'Montieth', wat vele fans in het verkeerde keelgat schoot.

Het is niet voor het eerst dat de Academy, de organisatie achter de Oscars, kritiek krijgt wegens het 'overslaan' van bepaalde namen. Zo leidde het weglaten van acteurs Jeff Conaway en Farah Fawcett al tot onvrede bij kijkers van de Oscarceremonie.

Één van de problemen bij het vaststellen van de namenlijst bij de Oscars is in elk geval dat nergens duidelijk wordt omschreven welke personen in aanmerking moeten komen. Een commissie moet een lijst samenstellen van zo'n dertig personen die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de filmindustrie. Daarmee is de keus om een overleden persoon wel of niet te noemen per definitie een persoonlijke.

Oscaruitreiking in het teken van muziek (Foto: Novum)