Oscars zondagnacht uitgereikt

Zondagnacht is het weer zover: de Oscars worden uitgereikt. In het Dolby Theatre in Los Angeles, waar talkshowhost Ellen DeGeneres de ceremonie aan elkaar praat, worden de gouden beeldjes voor de 86e keer uitgedeeld.

Over het hele gebeuren rond de Oscars heeft de Amerikaanse tv- en filmwebsite The Wrap een hoop wetenswaardigheden op een rijtje gezet, zoals het feit dat de rode loper in tweeën is gedeeld door een fluwelen touw. Genomineerden lopen over het linker gedeelte, zodat ze de pers te woord kunnen staan, en andere gasten moeten rechts aanhouden. Gasten die de sterren te lang aangapen, worden streng toegesproken en krijgen te horen dat ze moeten doorlopen.

Elke genomineerde voor een Oscar krijgt in principe twee toegangsbewijzen voor de ceremonie, hoewel sommigen er meer krijgen. Voor de eerste twintig rijen zijn zogenoemde 'seat fillers' ingehuurd, mensen die lege stoelen opvullen. Zij zijn getraind om zo onopvallend mogelijk een plaats in te nemen, zonder op de tenen van een beroemdheid te stappen. De seat fillers mogen niet praten met sterren, tenzij de ster een gesprekje aanknoopt. Drankjes zijn voor aanvang van de show gratis, maar zodra de ceremonie begint, moet je betalen. Ondanks dat is het altijd een drukte van jewelste bij de bar.

De ceremonie draait natuurlijk om wie welk beeldje mee naar huis neemt. De films American Hustle, Gravity en 12 Years a Slave maken grote kans er met een of meerdere prijzen vandoor te gaan. Het komische drama American Hustle en en ruimtefilm Gravity zijn in tien categorieën genomineerd, terwijl het slavendrama 12 Years a Slave in de race is voor negen awards.

Bij de Oscars zijn dit jaar geen Nederlandse kanshebbers, tenzij je de film Omar meetelt. De Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad maakte de film. Omar is genomineerd in de categorie beste niet-Engelstalige film. De Belgen maken dit jaar wel kans op de prijs in die categorie. Het drama The Broken Circle Breakdown van Felix Van Groeningen kan het begeerde beeldje winnen.