'Baas Roemeens strafkamp schuldig aan 115 doden'

Een Roemeens onderzoeksinstituut beschuldigt Florian Cormos, de baas van het strafkamp Cernavoda, van misdaden tegen de menselijkheid. Cormos zou ten tijde van het communistische bewind in het land betrokken zijn geweest bij de moord op 115 politieke gevangenen.

Het Roemeense Instituut voor Onderzoek naar Misdaden ten tijde van het Communisme heeft dinsdag een dossier overhandigd aan het openbaar ministerie waarin de beschuldigingen uitgebreid uit de doeken worden gedaan. Volgens Andrei Muraru van het instituut is er 'overduidelijk bewijs' dat Cormos een beleid van 'uitroeiing' hanteerde.

Cormos stond van december 1952 tot april 1953 aan het hoofd van het strafkamp. Gevangenen zouden in die tijd zijn geëlektrocuteerd. Ook zou er met paarden over de gevangenen zijn gereden. "Ze stierven met een regelmaat van één per dag", stelt Muraru.

De inmiddels 87-jarige Cormos ontkent alle beschuldigingen. Hij wijst erop dat hij zelf ook drie jaar vastzat onder het communistische bewind. Volgens Muraru strafte het regime Cormos echter omdat diens 'wreedheid te zichtbaar werd en door het Westen dreigde te worden opgemerkt'.

Cormos is de derde directeur van een strafkamp of gevangenis die ervan wordt beschuldigd betrokken te zijn bij de moord op en het martelen van politieke gevangenen. Volgens historici zaten in de jaren vijftig en zestig meer dan vijfhonderdduizend politieke gevangenen vast. Meer dan honderdduizend gevangenen kwamen om het leven.