AEX eindigt dik in de plus

De Amsterdamse beurs heeft donderdag een flinke winst geboekt, een opsteker na de mineurstemming van de afgelopen weken. De AEX sloot 1,5 procent hoger op 388,41 punten. Ook elders in Europa stonden de seinen op groen. De Franse beurs won 1,7 procent en de Duitse beurs koerste 1,5 procent hoger.

De euro won donderdag flink aan waarde. De Europese Centrale Bank hield de rente onveranderd, maar Mario Draghi zei klaar te staan om in te grijpen als dat nodig is. De dalende inflatie leek de bankier nog niet heel erg angstig te maken.

Van een vergelijking met een 'Japan-scenario' is volgens Draghi geen sprake. De bankier noemde de inflatie in de eurozone niet veel lager dan in Amerika. Wel herhaalde Draghi voor langere tijd te rekenen op een lage inflatie.

In de AEX werden vrijwel alle fondsen hoger verhandeld. De grootste stijgers waren AkzoNobel en Air France-KLM met respectievelijk 6,5 en 4,2 procent.

SBM Offshore was donderdag de sterkste daler met een verlies van liefst 4,1 procent. De omzet over 2013 kwam beduidend hoger uit in de doelstellingen van de oliedienstverlener.

Ook de AMX kleurde vrijwel volledig groen en sloot 1,3 procent hoger. Tomtom boekte een koerswinst van 3,4 procent. Een directe aanleiding voor de koerswinst van het navigatiebedrijf ontbrak.

Ook Wereldhave had met een dagwinst van 3,1 procent de wind in de rug. UBS sprak van een goed resultaat in een transitiejaar en noemde het vastgoedfonds ondergewaardeerd.

Met een verlies van 3,8 procent was Nutreco donderdag de grootste daler op het Damrak. De resultaten over 2013 waren volgens de analisten redelijk in lijn, maar het loslaten van de doelstellingen zorgde voor een teleurstelling onder beleggers.