Nederlandse pater Frans houdt hoop in Homs

Hoewel Homs al maandenlang het toneel is van zware bombardementen en het Syrische regeringsleger steeds meer terreinwinst weet te boeken, houdt de Nederlandse pater Frans van der Lugt nog altijd hoop, zegt hij in een interview met persbureau AFP.

Hoewel er nog slechts enkele tientallen christenen in Homs zitten en het gebrek aan voedsel steeds nijpender wordt, denkt Van der Lugt er niet aan te vertrekken. "Ik ben het hoofd van het klooster, hoe kan ik vertrekken?", zegt Van der Lugt. "Het Syrische volk heeft me zo veel gegeven, zoveel vriendelijkheid, inspiratie en alles wat ze hebben. Als het Syrische volk nu lijdt, dan wil ik delen in hun pijn en hun lijden."

De 75-jarige Van der Lugt woont al sinds 1966 in Syrië, na eerst twee jaar in Libanon Arabisch te hebben gestudeerd. Hij beschrijft in het interview dat er nauwelijks nog eten in de stad is.

"We zijn op een punt aanbeland dat we van de lucht eten." Inwoners van de stad proberen hun kostje bij elkaar te scharrelen door zelfs planten en struiken te eten. De bewoners zijn volgens pater Van der Lugt de wanhoop nabij. "We hebben heel, heel weinig voedsel en over een week of twee, drie hebben we helemaal niets meer. (...) Wat moeten we doen? Sterven van de honger?"

Volgens Van der Lugt verlangen mensen niet alleen naar eten, maar ook naar een normaal leven. Vorige week bood het Syrische regime aan om de vrouwen en kinderen in de stad een veilige aftocht te bieden. Over de mannen in de stad werd echter niet gesproken. Van der Lugt meent dat het regime van president Bashar Assad en de rebellen naar onderling vertrouwen moeten streven. "Als er vertrouwen is, dan zullen de onderhandelingen productief zijn. Als het er niet is, dan zullen de onderhandelingen niet slagen, of ze nu in Genève, Parijs, Honolulu of Londen worden gehouden."